Νέα
  • ΓΔ: 1024.09 -0.06%
  • Τζίρος: 8,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Βουτιά στις αποδόσεις - Τα ελληνικά βρέθηκαν κάτω από τα ιταλικά

Βουτιά έκαναν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα των ελληνικών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του νέου εργαλείου για τον περιορισμό των spreads, με την οποία συνόδευσε την αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

H απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 3,23%, αφήνοντας την πρωτιά στους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους, η απόδοση των οποίων μειώθηκε 21 μ.β. στο 3,31%.

Γενικότερη ήταν, πάντως, η μείωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη, με αυτές των γερμανικών 10ετών ομολόγων (bunds) να υποχωρούν 18 μ.β. στο 1,04%.

Η έρευνα της S&P Global

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Reuters, οφείλεται στα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία από τη μηνιαία έρευνα της S&P Global, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. 

Η έρευνα της S&P Global έδειξε ότι τον Ιούλιο επιταχύνθηκε η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, καθώς ο πληθωρισμός ωθεί τους καταναλωτές να μειώνουν τις δαπάνες τους.

To νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Το TPI δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρά, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, σε αγορές ομολόγων, αν οι συνθήκες στην αγορά είναι πολύ άτακτες, με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση των spreads. Για να αγοράσει τα ομόλογα κάποιας χώρας θα πρέπει αυτή να πληροί κάποιους όρους, όπως την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ενώ θα πρέπει επίσης το χρέος της να είναι βιώσιμο.

Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από τις προσδοκίες για τα επιτόκια της ΕΚΤ, έκανε βουτιά 22 μ.β. στο 0,435%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι traders στοιχημάτιζαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων ύψους 110 μ.β. έως τον Δεκέμβριο έναντι 120 μ.β. προηγουμένως.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ