Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Βλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανό να συρρικνώνεται ήδη, εκτιμά η Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Mικρή μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο

Η ύφεση θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της αμερικανικής τράπεζας, οι οποίοι προβλέπουν συρρίκνωση 0,1% στο τρίτο και 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο και επάνοδο στην ανάπτυξη το 2023.

Ως λόγους για την ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν τη μείωση των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία, το τέλος της ανάκαμψης του τομέα των υπηρεσιών μετά την πανδημία, την ασθενέστερη παγκόσμια δυναμική και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της βοήθειας από την ΕΕ.

«Κοιτάζοντας κατά χώρα, βλέπουμε τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι ξεκάθαρα σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται», σημείωσαν οι οικονομολόγοι.

«Οι κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψή μας είναι στην κατεύθυνση μίας μεγαλύτερης ύφεσης στην περίπτωση μίας μεγαλύτερης μείωσης των ροών αερίου, μίας νέας περιόδου πίεσης στις χώρες η μίας ύφεσης στις ΗΠΑ», πρόσθεσαν.

Citi: Ολο και πιο ορατές οι υφεσιακές δυναμικές

Σε έρευνα του Reuters, οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει ήδη μία διάμεση πιθανότητα 40% για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος, πολύ υψηλότερη σε σχέση με τρεις μήνες πριν, ενώ οι αντίστοιχες πιθανότητες για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία έχουν αυξηθεί, επίσης.

«Οι υφεσιακές δυναμικές είναι όλο και πιο ορατές στην πρόβλεψή μας. Κυρίως, βλέπουμε τώρα αρκετές μεγάλες οικονομίες – περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης – να διολισθαίνουν σε ύφεση. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που θα διαρκέσουν οι υφέσεις διαφέρει, ενώ αναμένεται να είναι σχετικά ήπιες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.

«Με οποιοδήποτε μέτρο, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι προοπτικές επιδεινώνονται. Η παγκόσμια ύφεση είναι, αναμφισβήτητα, ένας ξεκάθαρος και παρών κίνδυνος», πρόσθεσε.

Η μέση πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3% και το 2023 στο 2,8% έναντι 3,5% και 3,4% που ήταν οι προβλέψεις, αντίστοιχα, στην έρευνα του Απριλίου. Το ΔΝΤ προβλέπει 3,2% ανάπτυξη για το 2022 και 2,9% για το 2023, όπως ανακοίνωσε χθες.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για σχεδόν το 90% των 48 οικονομιών που εξετάζονται για το επόμενο έτος και για περισσότερο από το 45% για το 2023.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ