Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Απρόσμενα υψηλή ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Στάσιμη στη Γερμανία

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνσή της, χάρη κυρίως στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και 4% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου. 

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία και κατά 3,4% σε ετήσια βάση μετά από αυξήσεις 0,5% και 5,4%, αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο.

Παρά την ελαφρά ασθενέστερη από το αναμενόμενο επίδοση της Γερμανίας, όπου η ανάπτυξη ήταν μηδενική σε τριμηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια, η Γαλλία ξεπέρασε τις προσδοκίες με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,5%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη (1% και 1,1%, αντίστοιχα).

Αν και τα στοιχεία της Eurostat μπορεί να αναθεωρηθούν αργότερα, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα εν μέσω ενός πληθωρισμού – ρεκόρ, ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστοyς για τις βιομηχανίeς και αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ