Νέα
  • ΓΔ: 1044.34 +1.62%
  • Τζίρος: 48,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα τιμολόγησης - Τι θα πληρώνουμε από σήμερα

Πηγή: Pixabay

Νέο τοπίο φέρνει το σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ρεύματος που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα με τις υψηλές τιμές λιανικής και τη φουσκωμένη κρατική επιδότηση.

Πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και το κόστος της ενσωματώνεται στη βασική τιμή που δίνουν οι προμηθευτές. Η ΔΕΗ που είναι ο δεσπόζων πάροχος στην αγορά ανακοίνωσε τιμή 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα δίνοντας τον τόνο και στην πλειοψηφία των υπόλοιπων εταιρειών που «έβγαλαν» τιμολόγια πέριξ των 0,50 λεπτών. 

Ωστόσο μετά το πλαφόν 5 ευρώ για το πάγιο και τον κόφτη στην αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής, κάποιοι πάροχοι υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, καθώς είτε είχαν ανακοινώσει χαμηλές τιμές με υψηλά πάγια ή υψηλές τιμές παρέχοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις βάσει της μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής.

Ετσι στην πρώτη περίπτωση τα νέα τιμολόγια είναι τσιμπημένα γιατί θα έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις που πήραν πίσω μετά το πλαφόν και στη δεύτερη αρκετά μειωμένα για να μπορέσουν οι εταιρείας που είχαν ανακοινώσει ιδιαιτέρως ψηλές τιμές να παραμείνουν στον ανταγωνισμό. 

Το στοίχημα της τελικής τιμής

Η κυβέρνηση στοχεύει με τις φουσκωμένες επιδοτήσεις για τον Αύγουστο να ρίξει τις τιμές στα 0,15-0,17 λεπτά την κιλοβατώρα για τους καταναλωτές. Η επιδότηση για τον Αύγουστο για τα οικιακά τιμολόγια, είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αφορά το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη).

Ετσι η κρατική έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα απορροφήσει το 90% των αυξήσεων. Συνεπώς, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς με βάση τιμή τα 0,50€/KWH των παρόχων, με την επιδότηση η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή θα πέφτει για την πλειοψηφία μέσα στο στόχο και θα διαμορφώνεται μαζί με τον ΦΠΑ στα 0,23€/KWH.

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για αυτό τον μήνα θα φτάσει το 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά το 90 % της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100 % για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προβλέπουν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί.

Τι θα πληρώσουμε για ρεύμα

Σύμφωνα με τα παράδειγματα που ετοίμασε για την «Η» το allazorevma.gr οι λογαριασμοί ρεύματος αποκλιμακώνονται με τη ενισχυμένη επιδότηση και επιστρέφουν για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις με όχι ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση στα επίπεδα του περσινού Αυγούστου. Ειδικότερα θα το κόστος μόνο για κατανάλωση τον Αύγουστο σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες αλλά και τον αντίστοιχο του 2021 θα διαμορφωθεί ως εξής:

1

 

2
3

 

4

Σημειώνεται πως οι τιμές το κόστος Αυγούστου θα αποτυπωθεί σε τιμολόγια που θα πάρουν οι καταναλωτές στα χέρια τους από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. 

Οι τιμοκατάλογοι

Οι τιμές της κιλοβατώρας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών και χωρίς τις επιδοτήσεις, κυμαίνονται από τα 0,486 έως και το 1 ευρώ. Το πάγιο, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας είναι από 0 έως και 5 ευρώ.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας 0,486 ευρώ και αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις έως τις 2.000 κιλοβατώρες. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ το μήνα. Έτσι, με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχωρεί στα 0,149 ευρώ.

Ακόμη πιο φθηνή κιλοβατώρα διαμορφώνει η εταιρεία ΗΡΩΝ, καθώς αν και είναι στα 0,595 ευρώ με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ το μήνα, παρέχει έκπτωση συνέπειας 20% με αποτέλεσμα αυτή να πέφτει στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με την κρατική επιδότηση η τελική τιμή για τα νοικοκυριά υποχωρεί στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από την άλλη, την υψηλότερη τιμή της αγοράς την ανακοίνωσε η Elpedison. Τα τιμολόγια της κυμαίνονται από 0,939 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια έως 4,99 ευρώ. Πάντως η εταιρεία παραπέμπει στον Σεπτέμβριο, ΄ποπου θα παρέχει νέες εκπτώσεις.

Η NRG ανάρτησε τιμές κιλοβατώρας για προγράμματα που απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές 0,499 έως 0,569 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιες χρεώσεις 4,8 έως 5 ευρώ.

Η Watt & Volt ενημέρωσε τους καταναλωτές της για τιμή στα 0,585 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς πάγιο.

Η Volterra 0,67 ευρώ με 4,5 ευρώ πάγιο μηνιαία χρέωση.

Η Protergia, έχει ανακοινώσει τιμές που κυμαίνονται από 0,549 έως 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγιες χρεώσεις από 1 έως 5 ευρώ.

Η ZENIΘ, ανάρτησε τιμή 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια μηνιαία χρέωση 4,5 ευρώ.

Τέλος η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ανάρτησε τιμή 0,563 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες και 0,583 ευρώ χωρίς συνέπεια, με πάγιο στα 5 ευρώ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ