Νέα
  • ΓΔ: 1485.03 +0.33%
  • Τζίρος: 12,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα μεγάλη βουτιά στις διεθνείς τιμές - Πιο κοντά το «φάντασμα» της ύφεσης

Επιστροφή στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, απόρροια των εντεινόμενων φόβων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Αργά το μεσημέρι το Brent ήτανκάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν κάτω από και από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

 Και ενώ τα νέα είναι ιδιαίτερα θετικά από το μέτωπο του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εντούτοις η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται σε όλο της το εύρος και στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σοβαρή αποκλιμάκωση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τα υψηλά που έχουν καταγράψει, μείωση που φτάνει για την βενζίνη περίπου στα 30 λεπτά το λίτρο, εντούτοις απέχουν σημαντικά από τα προ του πολέμου επίπεδα.

Μεγάλες αποκλίσεις τιμών 

Συγκεκριμένα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης χθες 3 Αυγούστου σε όλη την επικράτεια της χώρας ήταν στα 2,149 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν την ημέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, μεταβολή της τάξεως του 13,6%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά για το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι λοιπόν χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,892 ευρώ το λίτρο (2,042 ευρώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση που δίνεται), έναντι 1,626 ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου. Η διαφορά εκτινάσσεται στο 25,6%.

Σημαντική υποχώρηση για το ευρώ 

Εν μέρει η διαφορά αυτό δικαιολογείται από το γεγονός της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα σήμερα το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται στα 1,0223, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου ήταν στην περιοχή του 1,1237, διαφορά της τάξεως του 9,02%.

Πάντως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών και σε κάποια πρατήρια της Αττικής η αμόλυβδη θα πωλείται κάτω από το 2 ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχουν αρκετά πρατήρια με τιμή πέριξ του 2,07 ευρώ.

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές υπό το φόβο της ύφεσης

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πτώση που καταγράφουν σήμερα Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου στις αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας της έντασης των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Το απόγευμα λίγο μετά τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων ανά βαρέλι και συγκεκριμένα στα 87,95 δολάρια χάνοντας κοντά στο 3%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ανάλογη και η εικόνα για το Brent που βρίσκεται στα 93,58 δολάρια το βαρέλι χάνοντας 3,3%.

Οι νέες απώλειες έρχονται καθώς χθες Τετάρτη η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε κοντά σε χαμηλό 6 μηνών.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών για τις τιμές του πετρελαίου είναι οι προβληματισμοί για την εκδήλωση ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα μπορούσε να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε λόγο για παρατεταμένη ύφεση στη βρετανική οικονομία, που θα διαρκέσει για το σύνολο του 2023.

Σύμφωνα με την BoE, η Μεγάλη Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022 η οποία θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα καθώς το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μετά φόρων θα μειωθεί ραγδαία το 2022 και το 2023 και η κατανάλωση θα αρχίσει να συρρικνώνεται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ