Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Ενδιαφέρον από 5-6 επενδυτές

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ισχυρό κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 5-6 υποψήφιοι επενδυτές -μεγάλα γνωστά funds και σχήματα αποτελούμενα από funds, εταιρείες real estate κ.λπ.- κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές. 

Ετσι στις αρχές του φθινοπώρου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ξεκινήσει την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους επενδυτές.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα οριστικοποιηθούν σειρά παραμέτρων και θα βελτιωθούν οι προσφορές, να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές  με στόχο στις αρχές του 2023 να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. H επένδυση  εκτιμάται πως θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία  θα πρέπει να έχει κεφάλαιο περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης με το φορέα είναι η παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, βάσει σύμβασης παραχώρησης με την οποία αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σχετικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.

Σεπτέμβριο το ενδιάμεσο πρόγραμμα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου πάντως  ξεκινάει το ενδιάμεσο πρόγραμμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες οι οποίοι οδεύουν στην πτώχευση (Ν. Ν. 4916/Μάρτιος 2022) και θα καλύψει το κενό μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα. Στην πραγματικότητα τράπεζες και servicers θα λειτουργούν ως «φορέας» και εκτιμάται ότι οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι μεταξύ 3.000- 5.000.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευάλωτος δανειολήπτης (βάσει των αυστηρών κριτηρίων του νόμου) θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως δόση που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα στον πιστωτή του (τράπεζα, servicer) και η οποία θα επιδοτείται με 70-210 ευρώ από το κράτος. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της μηνιαίας δόσης, όπως θα συνέβαινε υπήρχε ο Φορέας Ακινήτων.

Τα κριτήρια ευαλωτότητας ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που είναι έτοιμη. Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ