Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αργή πτώση τιμών στα καύσιμα - Κάτω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 1 στα 2 πρατήρια σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πουλά την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων σε τιμή κάτω των 2 ευρώ. Μάλιστα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει νέα ανατροπή στις διεθνείς τιμές.

Όπως είχαμε γράψει από την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των καυσίμων θα ακολουθούσαν πτωτική πορεία απόρροια της πτώσης στην διεθνή αγορά του πετρελαίου.

Και μπορεί η κάμψη αυτή να ήταν με ρυθμούς πιο χαμηλούς του αναμενομένου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ακολουθήθηκε την φορά αυτή η διεθνής τάση και οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Από τα υψηλά επίπεδα μάλιστα η πτώση φτάνει ακόμη και τα 40 λεπτά το λίτρο, ενώ από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος και μετά η άνοδος είναι της τάξεως των 20 έως και 30 λεπτών.

Βουτιά στις τιμές σε όλη την Επικράτεια 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Αθήνα η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης είναι λίγο πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με σχεδόν ένα στα δύο πρατήρια να την πουλά κάτω από αυτό το όριο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Θεσσαλονίκη ενώ στην περιφέρεια και στις περιοχές που είναι στο άξονα της ΠΑΘΕ οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 2,1 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών που αναφέρεται βέβαια στις τιμές της Κυριακής, η μέση τιμή στην Αττική είναι στα 2,051 ευρώ το λίτρο και στην Θεσσαλονίκη στα 2,056 ευρώ. Εκτιμάται ότι αύριο οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι σημαντικά χαμηλότερες και θα προσεγγίζουν σε μέσα επίπεδα τα 2 ευρώ. Στο σύνολο της Επικράτειας είναι στα 2,1 ευρώ  το λίτρο.

Η μεγαλύτερη μέση τιμή παραμένει στις Κυκλάδες, αλλά υποχώρησε κάτω από τα 2,4 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 2,396 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με το diesel αυτό στην περιοχή της Αττικής σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχει υποχωρήσει στα 1,812 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και την σημερινή ημέρα η τιμή είναι στην περιοχή του 1,75 ευρώ το λίτρο.

Μικρή άνοδος στο Brent

Σε διεθνές επίπεδο σήμερα οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Το Brent λίγο πριν τις 8 το βράδυ ήταν στα 96 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1%, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν στα 90 δολάρια, έχοντας ανάλογη άνοδο.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των τιμών είχε επίπτωση και στον πληθωρισμό όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα για τον Ιούλιο οι τιμές των καυσίμων παρουσίασαν μείωση 5,8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα η μείωση ήταν 33%, κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η άνοδος του Ιουνίου ήταν 45,6%.  

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ