Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg για ύφεση: Πώς μπορεί να γλιτώσει τη «βαρυχειμωνιά» η Ευρωζώνη

Πηγή: AP

Μια ύφεση στην ευρωζώνη έρχεται αυτόν τον χειμώνα καθώς ο πληθωρισμός κορυφώνεται, ωστόσο το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να την περάσει ελαφρά εάν οι καταναλωτές συνεχίσουν να προστατεύονται από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, σημειώνει το Bloomberg Economics.

Η παραγωγή στην περιοχή φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,2% το επόμενο τρίμηνο, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν βοήθεια σε νοικοκυριά και εταιρείες και οι τιμές των καθαρών καυσίμων θα χαλαρώσουν το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να επαναληφθεί εντός του δεύτερου τριμήνου. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να ανέλθει στο 9,5% εντός των τελευταίων τριών μηνών του 2022 — μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο.

Ωστόσο, «η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι πολλά θα πάνε καλά αυτόν τον χειμώνα», δήλωσαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Τζέιμι Ρας. «Το ασυνήθιστα ψυχρό κλίμα, η απροθυμία για κοινή χρήση πηγών, οι βαθύτερες διαταραχές στη γαλλική τεχνολογία ηλεκτρικής ενέργειας ή η έκρηξη στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη μπορεί όλα να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση».

Ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη και το πλεόνασμα στον τουρισμό μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό συνέβαλαν στην επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο, η δυναμική αναμένεται να μειωθεί απότομα λόγω πολλαπλών κρίσεων.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας είναι η βασική κρίση και θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετο πληθωρισμό. Ωστόσο, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να υφίστανται και οι ξηρασίες έχουν καταστήσει ορισμένους από τους ποταμούς της Ευρώπης ουσιαστικά αδιάβατους.

Τα ποτάμια και κανάλια της Ευρώπης μεταφέρουν ετησίως εμπορεύματα άνω του 1 τόνου για κάθε πολίτη της Ε.Ε. και συμβάλλουν κατά 80 δισ. ευρώ στην οικονομία της περιοχής ως οδοί μεταφοράς, σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Η ύφεση δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, που προβλέπει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

«Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μετατοπίζεται σε μια επιθετική στάση πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή που τίθεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερισχύσει των εκτιμήσεων προόδου», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economics. «Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων μπορεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όταν γίνουν σαφέστερες οι ενδείξεις πτώσης του πληθωρισμού».

Το Bloomberg Economics βλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρόκειται να αναπτυχθεί κατά 0,4%, σε σύγκριση με το 2,1% που προβλεπόταν.

Πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ