Νέα
  • ΓΔ: 1456.52 +0.05%
  • Τζίρος: 111,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα: Ποιοι παράγοντες και πότε θα κρίνουν το μεγάλο στοίχημα

Με την Ιταλία να κινδυνεύει να απολέσει την επενδυτική βαθμίδα σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της οικονομίας της, στην Ελλάδα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η έξοδος από την εποπτεία στις 20 Αυγούστου θα φέρει τη χώρα πιο κοντά την επίτευξη του εθνικού στόχου.

Ωστόσο, ακόμη εάν και η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι μακριά, μια απόσταση τόσο μικρή όσο και μεγάλη, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την αβεβαιότητα που επικρατεί στο γεωπολιτικό σκηνικό, των ανεξέλεγκτων τιμών στην ενεργειακή αγορά και των παρενεργειών που προκαλούνται στην οικονομία.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποφασιστούν το επόμενο διάστημα δεν θα υπονομεύσουν τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2%, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων πιστοληπτικών οίκων έχουν στραμμένη την προσοχή τους τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος, που πρέπει να απομειωθούν, μετά την αύξηση που σημείωσαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τι περιμένουν οι «big 4»

Οι «big 4» που θα κρίνουν την αναβάθμιση ή όχι της οικονομίας θέλουν να βλέπουν το χρέος να μειώνεται και στη χώρα να επικρατεί πολιτική σταθερότητα. Πρόκειται για τους δύο καίριους παράγοντες που θα σημάνουν την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Άλλωστε η πολιτική αστάθεια και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελούν συνήθως τους δύο αρνητικούς παράγοντες αξιολόγησης από τους πιστοληπτικούς οίκους.

Εγχώριοι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι η ανάκτηση της βαθμίδας μετατίθεται για τα τέλη του 2023-αρχές του 2024 λόγω των αβεβαιοτήτων, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας που θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου.

Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές.

Οι αξιολογήσεις

Οι επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένες για τις 16 Σεπτεμβρίου από Moody’s και DBRS, για να πάρει τη σκυτάλη στις 21 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s (S&P). Έχει προγραμματιστεί και τρίτη αξιολόγηση από τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου, ενώ σε αυτές που μεσολάβησαν ο αμερικανικός οίκος άφησε αμετάβλητη στη βαθμίδα «ΒΒ» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με το outlook σε «θετικό».

Στις 18 Μαρτίου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος από BB σε ΒΒ High, με σταθερή προοπτική από θετική. Στην κλίμακα της DBRS η Ελλάδα απέχει μόνο ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική βαθμίδα, ώστε να χαρακτηριστούν πάλι τα ελληνικά ομόλογα ασφαλή για τους επενδυτές.

Ακολούθησε στις 22 Απριλίου η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Μετά την αναβάθμιση αυτή, η Ελλάδας απείχε επίσης ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική βαθμίδα, με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο οίκος S&P.

Στην κλίμακα αξιολογήσεως της Moody's η Ελλάδα απέχει τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος τρεις φορές (τον Μάιο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022), ενώ είχε προγραμματίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας, είχε τηρήσει σιγήν ιχθύος και δεν είχε μεταβάλει την αξιολόγησή του. 

Αμετάβλητη στη βαθμίδα «ΒΒ» διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ κράτησε το outlook σε «θετικό».

Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα συμβάλει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπαρασύροντας σε μείωση των αποδόσεων δανεισμού, παρά την αύξηση του κόστους χρήματος, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κυρίως, όμως, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εύκολη πρόσβαση στις αγορές και θα διευρύνει τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, εξασφαλίζοντας στη χώρα πρόσθετη ρευστότητα και προσελκύοντας κεφάλαια υψηλής ποιότητας.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Με χαμηλότερες αποδόσεις, το στοκ του κρατικού δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται και σταδιακά θα αποκλιμακωθεί το χρέος.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, η επενδυτική βαθμίδας θα καθιστούσε ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες ανοίγοντας τις πόρτες σε σημαντικούς επενδυτές, ενόψει των υψηλών αναγκών αντλήσεως κεφαλαίων. Παράλληλα θα οδηγούσε στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, αλλάζοντας το προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ