Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με τρία ισχυρά χαρτιά θα μπει στο 2023 η ελληνική οικονομία - Προσδοκίες αλλά και φόβοι

Πηγή: Pixabay

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με ορίζοντα την επόμενη Άνοιξη που η χώρα που θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Ο δρόμος μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και σε καμία περίπτωση δεν αναμένουν στην κυβέρνηση ότι θα αποφύγουν στις δύσκολες στιγμές. Ευελπιστούν όμως πως στην πορεία αυτή θα υπάρχουν και σημαντικές επιτυχίες έτσι ώστε να υπάρχουν «όπλα» στην φαρέτρα.

Εξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία 

Η πρώτη θετική εξέλιξη θα είναι η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι που θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση ήδη έχει ληφθεί και αποτελεί επιστέγασμα της πιστής εφαρμογής των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Η Ελλάδα πλέον θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και στην λήψη των όποιων αποφάσεων. Έλεγχος βέβαια θα υπάρχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τόσο ασφυκτικός, όσο στο παρελθόν. Οι αξιολογήσεις, που γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Η δεύτερη θετική εξέλιξη η οποία αποτελεί ευσεβή πόθο και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη είναι η επιστροφή της χώρας και του ελληνικού χρέους σε επενδυτική αξιολόγηση. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η χώρα έχει βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και θεωρείται πιθανό ότι στην επόμενο αξιολόγηση ή την μεθεπόμενη ο πολυπόθητος στόχος θα επιτευχθεί μετά από 10 και πλέον χρόνια που τα ελληνικά ομόλογα ήταν στην κατηγορία junk (σκουπίδια).

Ανάπτυξη με όπλο του τουρισμό 

Το τρίτο και καθοριστικό στοιχείο είναι η πορεία του ΑΕΠ για την χρονιά που διανύουμε. Οι αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 5% δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται εξαιτίας του ότι έχουν μεσολαβήσει πολλά αρνητικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιμονή του πληθωρισμού να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το ενεργειακό μίγμα να κόβει μονάδες ανάπτυξης από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο η θετική πορεία του τουρισμού εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει ένα μέρος της χαμένης προσδοκώμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω όλοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το 2023 μπορεί να είναι η αφετηρία η ελληνική οικονομία να μπει να ξανά σε τροχιά με μηδενισμό των ελλειμμάτων και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Όλα τα παραπάνω βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν αφού πολλές νάρκες παραμονεύουν όχι μόνο στην πορεία της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ