Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις των τιμών - Μεγάλη για την εποχή η ζήτηση

Σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα κινούνται και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φθάνοντας πάνω και από τα 290 ευρώ η μεγαβατώρα, εν μέσω των ανησυχιών που προκάλεσε η ανακοίνωση της Gazprom για νέα, τριήμερη αυτή τη φορά, διακοπή λειτουργίας του Nord Stream στο τέλος Αυγούστου.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) αυξήθηκε 5,2% στα 291 ευρώ στο άνοιγμα της αγοράς, μετά το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ που έκλεισε χθες. Στη συνέχεια, η τιμή υποχώρησε και λίγο πριν τις 11.00 διαμορφωνόταν στα 272 ευρώ, με πτώση 1,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν ότι η ροή του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream δεν θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής του, την οποία επικαλέστηκε ως αιτία η Gazprom.

Αύξηση των τιμών παγκοσμίως

Η αστάθεια που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι περικοπές των προμηθειών από τη Ρωσία έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό για εναλλακτικές πηγές, προκαλώντας σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις τιμές να κάνουν ράλι από την Ασία έως τις ΗΠΑ. Μία περαιτέρω παρατεταμένη μείωση των ρωσικών ροών θα ενέτεινε περαιτέρω την κρίση που σοβεί εδώ και πολλούς μήνες, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, μειώνοντας τη βιομηχανική παραγωγή και αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πρόβλεψη - σοκ για 400 ευρώ η μεγαβατώρα

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Leon Izbicki, της Energy Aspects, οι τιμές του αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, αν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream τον Σεπτέμβριο. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανική ζήτηση αερίου στην Ευρώπη, με τα μοντέλα μας να δείχνουν μία ετήσια μείωση 15% στη βιομηχανική ζήτηση αερίου στη Δυτική Ευρώπη το 2022», είπε ο αναλυτής.

Αν και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ανάσα από την πλευρά της προσφοράς, η ζήτηση παραμένει αφύσικα υψηλή για καλοκαίρι. Ο ζεστός και υγρός καιρός οδήγησε σε αυξημένη χρήση των κλιματιστικών, σε χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και σε μείωση της παραγωγής ρεύματος από πυρηνικούς αντιδραστήρες και άνθρακα καθώς τα ευρωπαϊκά ποτάμια ξεραίνονται.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ