Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Μεγάλη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίσθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή τους στις 21 Ιουλίου περισσότερο ανήσυχοι για την εμπέδωση του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι ο εξ αυτής κίνδυνος ήταν μεγάλος και δικαιολογούσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) αντί κατά 25 μ.β. που είχε προαναγγελθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Κρίθηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί. Η διατήρηση σταθερών των πληθωριστικών προσδοκιών εξαρτάται από την αποφασιστική δράση του Διοικητικού Συμβουλίου έναντι της επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά.

Αύξηση 50 μ.β. αναμένεται και τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια επίσης κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει διψήφια επίπεδα και η απειλή ελλείψεων φυσικού αερίου μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Oι αγορές χρήματος αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. έως τον Οκτώβριο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Oμόφωνη η απόφαση για το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων

Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. τάχθηκαν τον Ιούλιο υπέρ μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. αλλά η πλειοψηφία ήταν υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης. 

Ωστόσο, ομόφωνη ήταν η απόφαση για το νέο εργαλείο αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο θα χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στα spreads των κρατικών τίτλων. 

 

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ