Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Μέτρια η έκθεση της Ελλάδας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στην περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η έκθεση της Ελλάδας είναι μέτρια και άλλων χωρών της περιοχής χαμηλή, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Όπως σημειώνει, η Γερμανία και η Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Ιταλία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο

Ο Fitch υπογραμμίζει ότι η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, δείχνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ως όπλο τις εξαγωγές αερίου.

ροή φυσικού αερίου

Η ΕΕ μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά οι περιορισμοί στην προσφορά και τις υποδομές σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πάνω από τρία χρόνια για να αντισταθμίσει μία πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών.

Ο δείκτης ποσοτικής ευαισθησίας του Fitch δείχνει ότι σε γενικές γραμμές οι δυτικές χώρες της ΕΕ είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κεντρικές και ανατολικές, με τις περισσότερες από τις πρώτες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγάλες και στο σύνολό της η περιοχή θα αντιμετώπιζε σοβαρό μακροοικονομικό σοκ στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών.

Παράγοντες που μειώνουν την έκθεση

Στην ανάλυσή του, ο Fitch λαμβάνει υπόψη παράγοντες που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως τη διαφοροποίηση των πηγών και τη δυναμικότητα για εισαγωγές LNG. Αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες αυτοί, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «υψηλή» η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ενώ της Ελλάδας είναι «μέτρια» και άλλων δυτικών χωρών της ΕΕ «χαμηλή».

έκθεση σε ρωσικό αέριο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ