Νέα
  • ΓΔ: 1042.66 +1.46%
  • Τζίρος: 55,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα-φυσικό αέριο: Μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα από την ΕΕ τον Αύγουστο

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Παρά τη σημαντική επιδότηση των λιανικών τιμών ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ και σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έκθεση των ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control Austria) και της Ουγγαρίας (MEKH) καθώς και της VaasaETT, η τιμή που πλήρωσαν τα νοικοκυριά της Αθήνας για το ρεύμα την 1η Αυγούστου ανήλθε στα 29,19 σεντς του ευρώ (0,2919 ευρώ) ανά κιλοβατώρα έναντι 30,81 στην ΕΕ και ήταν αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση οφείλεται στις υψηλές τιμές των συμβολαίων με σταθερά τιμολόγια, οι οποίες είναι δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με αυτές των συμβολαίων με κυμαινόμενα τιμολόγια, οι οποίες παρέμειναν σταθερές στα επίπεδα του Ιουλίου.

τιμή ρεύματος στην Αθήνα

Αύξηση 220% των λιανικών τιμών φυσικού αερίου σε ετήσια βάση

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το καλοκαίρι για θέρμανση νερού (boiler) ή για την κουζίνα καθώς η τιμή του ήταν στην Αθήνα αυξήθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ και ήταν η πέμπτη υψηλότερη στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η τιμή ήταν αυξημένη την 1η Αυγούστου κατά 41% σε σχέση με ένα μήνα πριν και διαμορφώθηκε στα 21,46 σεντς του ευρώ (0,2146 ευρώ) ανά κιλοβατώρα έναντι 15,61 σεντς στον μέσο όρο της ΕΕ. Τεράστια ήταν η αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν καθώς υπερβαίνει το 220%, δηλαδή η χρέωση ήταν υπερτριπλάσια.

Η υψηλή λιανική τιμή τον Αύγουστο αντανακλά την έκρηξη των τιμών στη χονδρική αγορά της Ευρώπης (TTF), λόγω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιδότησε τις τιμές του αερίου το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ξανά η επιδότηση των λογαριασμών αερίου για να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί.

Μεγάλες οι διαφορές τιμών στην ΕΕ

Η ακριβότερη χρέωση στους λογαριασμούς αερίου σημειώθηκε στο Αμστερνταμ (34,08 σεντς) και η φθηνότερη στη Βουδαπέστη (μόλις 2,57 σεντς). Οι αποκλίσεις, επομένως, στην ΕΕ είναι τεράστιες, με τη γενική τάση να δείχνει ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλότερα τιμολόγια για το ρεύμα και – ακόμη περισσότερο – για το αέριο.

τιμή φυσικού αερίου στην Αθήνα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ