Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurasia Group: Τι σημαίνει το πλαφόν των 200 ευρώ στη χονδρική τιμή ρεύματος

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, με στόχο να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

H τιμή αυτή είναι πάνω από 50% χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα χονδρική τιμή στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία.

Μείωση κατανάλωσης και επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ο διευθυντής ενέργειας και κλίματος του Eurasia Group, Henning Gloystein, δήλωσε ότι το πλαφόν των 200 ευρώ είναι «αρκετά υψηλό για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μείωσης της κατανάλωσης στην Ευρώπη τον χειμώνα, ενώ παράλληλα δίνει στη βιομηχανία και τους μικρούς καταναλωτές κάποια εγγύηση ότι το κόστος δεν θα αυξηθεί περαιτέρω».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με το πλαφόν στο ύψος αυτό οι παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν επαρκές περιθώριο κέρδους για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κάτι που οι Βρυξέλλες θέλουν να ενθαρρύνουν στο πλαίσιο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα η πρώτη συζήτηση των προτάσεων

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σήμερα από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών της ΕΕ εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Η Κομισιόν προτείνει και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, σύμφωνα με του FT.

Ενας τρόπος για την ενθάρρυνση των βιομηχανιών να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής είναι με συμβόλαια που προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια ή αποζημίωση για τη μείωση της προσφοράς στις παραπάνω ώρες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ