Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και έκπτωση εισφορών 40% - Παραδείγματα

Πηγή: Pixabay

Διπλή παρέμβαση για την τόνωση της πλήρους απασχόλησης βάζει σε τροχιά η κυβέρνηση με έμφαση στους νέους που εργάζονται συνήθως με μερική απασχόληση.

Στη δεξαμενή των δυνητικών δικαιούχων βρίσκονται περισσότεροι από 700.000 απασχολούμενοι σήμερα με μερική απασχόληση, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα νέα μέτρα. 

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μπαίνουν σε τροχιά άμεσα και απλώνουν έως το τέλος του 2023 δίχτυ προστασίας σε χαμηλόμισθους, μερικώς απασχολούμενους μισθωτούς. Η ενίσχυση των εισοδημάτων τους εξαρτάται από τους εργοδότες, οι οποίοι λαμβάνουν κίνητρα με ρήτρα απασχόλησης: 

Έκπτωση 40% στις εισφορές

Από τώρα (π.χ. 12/9/2022) και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Το μέτρο θα αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης έως 10/9/2022 (την ημέρα της εξαγγελίας) ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυθαιρεσιών, δηλαδή εργοδότες να μετατρέψουν θέσεις πλήρους απασχόλησης εκ των υστέρων σε μερικής και στη συνέχεια ξανά σε πλήρους απασχόλησης απλά για να καρπωθούν την επιδότηση.

Συνεπώς ωφελούμενοι είναι εργοδότες με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης την Παρασκευή 9/9/2022. 

Για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα «γυρνούν» σε πλήρες 8ωρο θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου.

Ένας μισθωτός σήμερα έχει ασφαλιστικές εισφορές 36,16% - εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%. Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το ασφαλιστικό κόστος θα πέφτει σε 21,7%. 

Προφανώς οι εισφορές θα επιδοτούνται από το κράτος μέχρι τα τέλη του 2023. 

Για παράδειγμα:

  • Μισθωτός με τον κατώτατο των 713 ευρώ. Έχει εργατικές εισφορές 98,8 ευρώ και λαμβάνει στο χέρι 614 ευρώ. Οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται στα 159 ευρώ και το συνολικό κόστος για τον εργοδότη στα 872 ευρώ.

Έστω πως ένας μισθωτός μερικής απασχόλησης «γυρνάει» σε πλήρη με τον κατώτατο μισθό κι εφόσον φυσικά η έκπτωση 40% μοιραστεί εξίσου σε εργοδότη και εργαζόμενο (μένει να διευκρινιστεί):

  • Ο μισθωτός θα λαμβάνει στο χέρι 653 ευρώ (αντί για 614) καθώς οι εργατικές εισφορές πέφτουν στο 8,32%. Τα υπόλοιπα τα επιδοτεί η Πολιτεία. Ο μισθωτός κερδίζει 39 ευρώ το μήνα.  
  • Ο εργοδότης θα πληρώνει για τον εργαζόμενο 808 ευρώ (αντί για 872) καθώς οι εργοδοτικές εισφορές πέφτουν στο 13,37% (95,32 ευρώ). Ο εργοδότης κερδίζει 64 ευρώ το μήνα.      

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγή με ρήτρα απασχόλησης

Η εξαγγελία της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος με ρήτρα απασχόλησης αφορά επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός (προφανώς θα μπει «κόφτης»)

Το μέτρο δείχνει απλό: Όσοι αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Για παράδειγμα :

  • Ένας επιχειρηματίας απασχολεί σήμερα 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και έστω πως ο αριθμός των υπαλλήλων είναι σταθερός το 2022 ή μένει σταθερός με αποχωρήσεις και προσλήψεις
  • Αν αυξήσει το πλήθος των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δηλαδή προσλάβει έξτρα υπαλλήλους το 2023 ώστε το προσωπικό να αυξηθεί συνολικά πάνω από 5 το 2023 (πάντα πλήρους απασχόλησης - οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης δεν μετρούν στην εξίσωση), τότε θα απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος είναι ίσο με 650 ευρώ ετησίως. Για όσους διατηρούν υποκαταστήματα, ορίζεται σε 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ