Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Απομακρύνεται το πλαφόν από το τραπέζι - Σε άνοδο οι τιμές

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά η επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου είναι απίθανο να περιλαμβάνεται σε αυτές.

Το πλαφόν φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι. Σύμφωνα με τον Guardian, στο σχέδιο της Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται πλαφόν ούτε στην τιμή του ρωσικού αερίου ούτε στις εισαγωγές αερίου από αλλού

Το δημοσίευμα αυτό πιθανόν εξηγεί και την ανάκαμψη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την πτώση που σημείωνε το πρωί, σε συνέχεια της χθεσινής βουτιάς.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Οκτώβριο (TTF), η οποία είχε μειωθεί έως 4,9% στα 182 ευρώ η μεγαβατώρα, το απόγευμα (16.40) είχε αυξηθεί στα 193 ευρώ με άνοδο 1,2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Τα μέτρα που θα εισηγηθεί η Κομισιόν

Τα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα 180-200 ευρώ η μεγαβατώρα και τη φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα καθώς και των διυλιστηρίων με συντελεστή τουλάχιστον 33%.

Προβλέπουν, επίσης, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και την παροχή ρευστότητας σε ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο 84% η πληρότητα των αποθηκών 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνονται εν όψει της χειμερινής περιόδου. Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου είναι κατά 84% γεμάτες, λίγο περισσότερο από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 88%.

Αν και σε δύο εβδομάδες η περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη θα αρχίσει επίσημα, ορισμένες περιοχές συνεχίζουν την αποθήκευση έως τον Οκτώβριο.

Με τον σημερινό ρυθμό αύξησης των αποθεμάτων και στην περίπτωση που ο χειμώνας είναι φυσιολογικός, το ποσοστό πληρότητας των αποθηκών αερίου στην ΕΕ θα διαμορφωθεί στο 34% στα τέλη του Μαρτίου, ακόμη και με τη διακοπή του αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan.

Αν ο χειμώνας είναι πιο βαρύς, το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο 14%.

Η ΕΕ καλεί τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση. Η Κομισιόν έχει θέσει έναν  στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ