Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Αύξηση των τιμών μετά την ομιλία της φον ντερ Λάιεν

Μεγάλη άνοδο σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) μετά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση στην ΕΕ.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Οκτώβριο υποχωρούσε μετά το άνοιγμα της αγοράς και διαμορφώνονταν στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα στις 10 το πρωί, την ώρα που άρχιζε την ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Καθώς, όμως, στην ομιλία δεν υπήρξε καμία ρητή αναφορά για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, η τιμή άρχισε να σκαρφαλώνει και στις 10.36 πλησίασε τα 207 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε περίπου 10 ευρώ σε κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Η ανοδική τάση, με κάποιες διακυμάνσεις, συνεχίζεται έως το απόγευμα, με την τιμή να διαμορφώνεται κοντά στα 218 ευρώ στις 15.14, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Ανάγκη μείωσης των τιμών

Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Η ΕΕ και η Νορβηγία, είπε, έχουν συστήσει μία ομάδα εργασίας για να εξετάσει πώς μπορούν να μειωθούν οι τιμές.

«Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και συγχρόνως να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε, καθώς με τις υπερβολικά υψηλές σημερινές τιμές η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική.

Στην ανακοίνωση, πάντως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα γίνεται μία αναφορά σε ανάλυση διάφορων προτάσεων για πλαφόν.

«Η Επιτροπή θα εμβαθύνει τις συζητήσεις της με τα κράτη μέλη σχετικά με τους καλύτερους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, αναλύοντας επίσης διάφορες ιδέες για ανώτατα όρια τιμών και ενισχύοντας τον ρόλο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ στη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών για χαμηλότερες τιμές με προμηθευτές μέσω εθελοντικών από κοινού αγορών», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Προαναγγελία αλλαγής του δείκτη αναφοράς TTF

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε, ωστόσο, την αντικατάσταση του δείκτη αναφοράς TTF καθώς η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεαματικά, με τις ρωσικές ροές μέσω αγωγών να έχουν μειωθεί δραστικά και αντίθετα να έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG),

Ο δείκτης αναφοράς, είπε, δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν θα εργαστεί για την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη.

Στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου είχε αναφερθεί πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κ. Ξιφαράς, τονίζοντας ότι ο δείκτης TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός ούτε αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς αερίου. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ