Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερευνα Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg θεωρούν ότι υπάρχει τώρα πιθανότητα 80% μείωσης του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα τους επόμενους 12 μήνες έναντι 60% στην προηγούμενη έρευνα.

Για τη γερμανική οικονομία, η οποία είναι από τις πιο εκτεθειμένες στη μείωση των ροών φυσικού αερίου, η ύφεση είναι πιθανή από το τρέχον τρίμηνο.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στην ενέργεια μετά τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών αερίου.

Οι έρευνες συγκυρίας δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης βραχυπρόθεσμα.

Πρόβλεψη για κορύφωση του πληθωρισμού στο 9,6% στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6%  το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σχεδόν πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν προβλέπεται να πλησιάσει το 2% μέχρι το 2024.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη αλλά δεν θα εισέλθει σε ύφεση, κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και οι συνάδελφοί της έχουν αναδείξει τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Η πλειψηφία βλέπει νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο

Οι ερωτηθέντες βλέπουν τώρα την ΕΚΤ να διακόπτει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα, αλλά να αυξάνει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2% έως τον Φεβρουάριο. Περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν αύξηση 75 μονάδων βάσης και στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ήταν «κατάλληλη», ενώ σηματοδότησε ότι τα μελλοντικά βήματα είναι πιθανό να γίνουν μικρότερα.

Αλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg μετά την τελευταία απόφαση ότι δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ