Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Kρας τεστ η αύξηση επιτοκίων και η Ιταλία - Κορυφώνεται η ανησυχία

Σε έντονη περιδίνηση βρίσκονται τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να αυξάνονται αλματωδώς, ενόψει των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που μπορεί να χρησιμεύουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά περιορίζουν τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, προκαλώντας έτσι ακόμη ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Ομόλογα: Ανησυχία από την εκτίναξη των αποδόσεων

Η εκτίναξη των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, προκαλεί ανησυχία στα οικονομικά επιτελεία, καθώς το κόστος δανεισμού έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα την ώρα που δεν έχει διευκρινιστεί το νέο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΤΡΙ, που έχει στόχο την εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων σε χώρες που ενδεχομένως θα δυσκολευτούν μετά και την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.

Το ελληνικό 10ετές έχει επιστρέψει στα επίπεδα άνω του 4,4%, ενώ η Ιταλία χαρακτηρίζεται «ωρολογιακή βόμβα» για την Ευρωζώνη, καθώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και το προφίλ του χρέους της προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.

Το κρας τεστ της Κυριακής στην Ιταλία

Όπως εκτιμάται, το μεγάλο κρας τεστ για την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί μετά τις ιταλικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μετά τις κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να επιστρέψει, με άμεση συνέπεια στο πιστωτικό προφίλ της γείτονος αλλά και μια νέα κρίση χρέους για την ΕΕ.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το γεγονός ότι δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα είναι κρίσιμο καθώς σε φάσεις αναταραχών η οικονομία είναι πιο ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών. Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου δεν προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατά την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. To rating της DBRS παρέμεινε στο «ΒΒ high», ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, και της Moody's στο «Βα3». Οι δύο οίκοι δεν αναβάθμισαν ούτε το outlook, ενώ ειδικώς ο οίκος Moody’s διατηρεί τη χαμηλότερη βαθμολογία για τη Ελλάδα και δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησής του από το 2020.

Απαγορευτική η έξοδος στις αγορές

Σε αυτές τις συνθήκες, καθίσταται απαγορευτική η όποια σκέψη για άμεσες κινήσεις του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Η χώρα δεν έχει καμία ανάγκη, καθώς έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 70% του αναθεωρημένου στόχου των 10 δισ. ευρώ όσον αφορά το σύνολο των δανειακών αναγκών του 2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στα 38 δισ. ευρώ.

Παράλληλα αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE και 750 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση που εκκρεμεί από τα κέρδη των κρατικών τραπεζών ως το τέλος του χρόνου, ενώ η πορεία των εσόδων παραμένει καλή.

Το μεγάλο «όπλο» της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι το ταμειακό απόθεμα των 38 δισ. ευρώ, το οποίο διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα παρά τα μέτρα για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές δεν θα εκδοθεί το β' εξάμηνο «πράσινο» ομόλογο όπως σχεδιαζόταν, αλλά θα παραπεμφθεί το εγχείρημα για το 2023, ώστε να μην επηρεαστεί από το υφιστάμενο περιβάλλον.

Βασικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο έτος, που θα επαναφέρει -μεταξύ άλλων- τα ελληνικά ομόλογα στην κανονικότητα, αφού δεν θα χρειάζονται ειδικά προγράμματα και χειρισμό για να είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ