Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Appodixi: Βροχή οι καταγγελίες - Ερχονται τα πρόστιμα και τα μπόνους για τους πολίτες

Ταμειακή μηχανή / Πηγή: Intime
Ταμειακή μηχανή / Πηγή: Intime

Πάνω από 2.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις έγιναν την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης της εφαρμογής Appodixi, με την οποία οι φορολογούμενοι πλέον θα μπορούν να ελέγχουν με απλές και γρήγορες κινήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο αν η απόδειξη λιανικής που έλαβαν από μία επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.

Από τις καταγγελίες μόνοι οι 850 ήταν επώνυμες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.

Ισχυρά τα κίνητρα για τους καταναλωτές

Το κίνητρο για τους καταναλωτές θα είναι ισχυρό, αφού σε περίπτωση που εντοπίσουν πλαστή απόδειξη, ειδοποιήσουν την ΑΑΔΕ και διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, τότε με τη βεβαίωση του προστίμου στον παραβάτη από τις φορολογικές αρχές θα λαμβάνουν χρηματικό ποσό που μπορεί να φτάνει έως και 10 φορές την αξία της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.

Η σχετική ρύθμιση δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί, αλλά εξετάζεται να ισχύσει αναδρομικά. Οι προϋποθέσεις, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του ύψους του μπόνους και η διαδικασία καταβολής του θα καθοριστεί με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Εφόσον ο χρήστης εντοπίσει μια πλαστή απόδειξη και επιλέξει να το αναφέρει στις ελεγκτικές αρχές, καλείται να κάνει τα εξής:

  • Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Aπό 31 Οκτωβρίου τα πρόστιμα για ΜyData

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι από το τέλος Οκτωβρίου θα επιβάλλονται τελικά κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, τα οποία εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού.

Η αρχική απόφαση, πριν από την τροποποίηση, προέβλεπε ότι όσες επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου 2022 δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές στη σχετικά πλατφόρμα θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα και «λουκέτα».

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ