Νέα
  • ΓΔ: 1267.22 -0.64%
  • Τζίρος: 71,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκή οικονομία: Ασφυκτικό κοκτέιλ προκαλούν πληθωρισμός, ύφεση, επιτόκια και Ιταλία

Οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα και για την επόμενη ημέρα, ειδικά στην Ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ισχυρές πιέσεις σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα.

Η σθεναρή στάση των κεντρικών τραπεζών, που έχουν επιλέξει την επιθετική αύξηση επιτοκίων ως ίαση απέναντι στη ενεργειακή ακρίβεια και γενικότερα απέναντι στον καλπάζοντα πληθωρισμό, φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο της ύφεσης από το 2023.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, όταν σε μία οικονομία που υπάρχει πληθωρισμός, όχι εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, αλλά κυρίως λόγω της μείωσης της προσφοράς, η σημαντική αύξηση των επιτοκίων αναπόφευκτα θα φέρει πίεση στην ανάπτυξη και είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό να σημάνει ακόμη και ύφεση για κάποιες αναπτυγμένες χώρες, που έχουν το οξύτερο πρόβλημα και παράλληλα δεν έχουν εναλλακτικές δραστηριότητες.

Και δεν είναι μόνο τα επιτόκια και η ενεργειακή ακρίβεια που προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες και όχι από την πορεία της οικονομίας. Ενα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε όλο αυτό το σκηνικό είναι οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι νέες εστίες που ξεφυτρώνουν.

Μετά την Ρωσία τρομάζει και η Ιταλία

Οι αγορές ανησυχούν όχι μόνο για το μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς η στάση του Πούτιν είναι ένα μεγάλο ερώτημα, αφού οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών δεν είναι αυτές που θα ήθελε και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα πράξει.

Η άλλη εστία ανασφάλειας και προβλημάτων είναι αυτή της Ιταλίας. Αύριο οι Ιταλοί προσέρχονται στην κάλπη και όλα δείχνουν ότι η ακροδεξιά με τους επίγονους του Μουσολίνι και τους θαυμαστές του Πούτιν θα αναλάβει από τη Δευτέρα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μίας χώρας που είναι η 3η οικονομική δύναμη της Ευρώπης και η πλέον χρεωμένη. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ίδιοι δείχνουν σφόδρα αντίθετοι στην κοινή πορεία της Ευρώπης.

Οπως είναι φυσικό η ανησυχία έχει κορυφωθεί στις αγορές και αυτό φάνηκε χτες, όπου σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Μεγάλη βουτιά για ευρώ και στερλίνα

Η πλέον κομβική μεταβολή είναι η μεγάλη βουτιά για το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα έχανε 1,47%, ποσοστό που για την αγορά νομισμάτων είναι πολύ μεγάλη. Βρισκόταν χτες στο 0,9691 έναντι του δολαρίου, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται η στερλίνα, που υποχωρούσε χτες έναντι του δολαρίου κατά 3,38%.

Μεγάλη βουτιά και για το πετρέλαιο, ο κυριότερος δείκτης που δείχνει ότι οι επενδυτές φοβούνται την ύφεση. Το αμερικάνικο αργό υποχωρεί κατά σχεδόν 6% στα 78,5 δολάρια, ενώ το brent χάνει πάνω από 5% στα 85,7 δολάρια. Σημαντική υποχώρηση και για τον χρυσό κατά 1,72%.

Στα χρηματιστήρια στην Νέα Υόρκη ο Dow Jones έχει χάσει τις 30.000 μονάδες, σημειώνοντας πτώση πάνω από 600 μονάδες. Στην Γερμανία ο δείκτης Dax έχασε 1,97%, στην Γαλλία οι απώλειες ήταν 2,28%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -λόγω εκλογών- οι απώλειες για τον δείκτη MIB στο Μιλάνο, που έφτασαν το 3,36%.

Τέλος, σημαντική ενίσχυση είχαν οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη με το γερμανικό δεκαετές να υπερβαίνει το 2%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ