Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα αυξηθούν σε αρκετές επόμενες συνεδριάσεις

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά την αναμενόμενη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να μειώσουμε τη ζήτηση και να φυλαχθούμε από τον κίνδυνο μίας συνεχούς αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε, προσθέτοντας:

«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία και να λαμβάνονται κατά συνεδρίαση».

Οι συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση οδήγησαν την ΕΚΤ να αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία, με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ερώτημα είναι πόσο πολύ θα αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός συνοδεύεται από συνεχώς ενισχυόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Αυξήσεις επιτοκίων παρά την επιβράδυνση της οικονομίας

Στη Γερμανία, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε περαιτέρω στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας, με την ύφεση της οικονομίας της να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Στην Ευρωζώνη, εξ άλλου, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Τα στελέχη της ΕΚΤ, ωστόσο, δηλώνουν ότι η οικονομική εξασθένιση δεν θα σταματήσει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός θα κρίνει το ύψος της νέας αύξησης των επιτοκίων

Το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο, τα οποία θα ανακοινώσει η Eurostat την Παρασκευή, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν νέο άλμα στο ιστορικά υψηλό 9,7% από 9,1% τον Αύγουστο.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις πιο μακροχρόνιες πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες σήμερα κινούνται κοντά στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Οι μισθοί είναι πιθανόν να αυξηθούν, καθώς η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη είναι σφιχτή και οι τιμές αυξάνονται πολύ.

«Η δυναμική των μισθών παραμένει περιορισμένη έως τώρα. Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποια κίνηση αποζημίωσης για τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι πιθανό να εντείνουν τις μισθολογικές αυξήσεις», είπε η Λαγκάρντ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ