Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Σαμποτάζ πίσω από τις διαρροές βλέπει η Γερμανία - Αύξηση των τιμών

Η Γερμανία υποψιάζεται σαμποτάζ πίσω από τις διαρροές φυσικού αερίου του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, σε μία περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Γερμανός αρμόδιος για θέματα ασφαλείας δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαρροές προκλήθηκαν με βίαιο τρόπο και όχι από τεχνικό πρόβλημα.

Οι διαρροές εμφανίσθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τρεις αγωγούς του Nord Stream, διαλύοντας κάθε ελπίδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες του στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι διαρροές συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών

Μετά από τέσσερις ημέρες που μειώνονταν, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 12% σήμερα, λόγω της εξέλιξης αυτής, φθάνοντας στα 194 ευρώ η μεγαβατώρα το μεσημέρι για να υποχωρήσουν το απόγευμα στα 183 ευρώ, με άνοδο 5,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.  

«Οι τιμές διαμορφώνονται υψηλότερα και λόγω των εικασιών ότι επρόκειτο για σαμποτάζ, αν και παραμένει στη σφαίρα των εκτιμήσεων το τι θα σήμαινε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής αναλύσεων για το αέριο στην Ευρώπη της S&P Global Commodity Insights, η οποία ήδη εκτιμούσε ότι έως το τέλος του έτους η Ρωσία θα μηδένιζε τις ροές προς την Ευρώπη.

Δύσκολο να είναι συμπτώσεις

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πριν από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πρόωρο να γίνουν εικασίες για πιθανή δολιοφθορά. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε πάντως και ο ίδιος.

Η Ρωσία έχει περιορίσει τη ροή αερίου στην Ευρώπη εδώ και μήνες, με αποκορύφωμα τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream στις αρχές Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα που οφείλονται στις κυρώσεις της Δύσης.

Η Ευρώπη αντιδρά αυξάνοντας πολύ τις αγορές υγροποιημένου αερίου (LNG) και γεμίζοντας τις αποθήκες Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να είναι αρκετές για να περάσει τον χειμώνα, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον επόμενο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν εδώ και μήνες τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τις ροές ενέργειας και ότι επικαλείται προσχηματικά ζητήματα συντήρησης και επισκευής των αγωγών ως πρόσχημα για να σταματήσει τις ροές.

Τον Ιούλιο, το Bloomberg ανέφερε ότι το Κρεμλίνο θα μείωνε στο ελάχιστο τις ροές αερίου στην Ευρώπη όσο διαρκούσε ο πόλεμος για να αποστασιοποιηθεί από την Ουκρανία.

Ερευνες από Γερμανία, Δανία και Σουηδία

Οι διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα ερευνώνται από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία και ήταν τόσο μεγάλες, ώστε γίνονταν αντιληπτές στα ραντάρ των σκαφών στην περιοχή.

Οι διαρροές προέρχονται από τον Nord Stream, ο οποίος έστελνε μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως ότου τις σταμάτησε και αυτές, και τον Nord Stream 2,  ένα εγχείρημα που εγκαταλείφθηκε καθώς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η Δανία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο καθώς και ένα περιβαλλοντικό σκάφος και ένα ελικόπτερο στην περιοχή, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος δήλωσε νωρίτερα ότι κατέγραψε διαρροές φυσικού αερίου τόσο από τον Nord Stream όσο και από τον Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του στη Βαλτική Θάλασσα.

Nord Stream: Αγνωστο πότε θα διορθωθεί η ζημιά

Ο Nord Stream, ο οποίος ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Gazprom, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να λεχθεί πότε θα μπορούσε να διορθωθεί η ζημιά.

«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο διαχειριστής του. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των λειτουργιών της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ