Νέα

Κυβέρνηση προς τράπεζες: Ανοίξτε την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την οικονομία

Πηγή: Pixabay

Δυσαρέσκεια υπάρχει στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο από την δυστοκία που εμφανίζουν οι τράπεζες στην χορήγηση νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το θέμα έχει απασχολήσει κατ’  επανάληψη το υπουργείο Οικονομικών, με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να έχει στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, σε μία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές (πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τραπεζίτες) ζητήσει σε έντονο μάλιστα ύφος να αυξηθούν οι ρυθμοί χορήγησης δανείων.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα σημαντικά βήματα προς αποκατάσταση της ισορροπίας, κάτι που ώθησε χθες την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών Μαριαλένα Αθανασοπούλου, μιλώντας στον Economist να θίξει το θέμα και μάλιστα να ρίξει το γάντι στην πλευρά των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα, για να αποκαταστήσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις. Και σημείωσε με έμφαση ότι «η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να "καθαρίσουμε" την οικονομία μας».

Το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι υψηλό

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί ότι το ιδιωτικό χρέος είναι υψηλό και σύμφωνα με την Ειδική Γραμματέα του υπουργείου, «δεν είναι υψηλό, σε ό,τι αφορά το μέγεθός του και αν το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό του ΑΕΠ, τότε είναι κάτω από το μέσο όρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας», σημείωσε. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαριά, διότι υπήρχε μία μακρά ύφεση στην οικονομία μας και λόγω και της πολιτικά κακής διαχείρισης του χρέους.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει μειωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αναφέροντας ότι το σύνολο αυτού του χρέους ήταν γύρω στο 66% το 2017 και σήμερα το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι υπερήμερο είναι στο 63%.

Σε ότ,ι αφορά τα NPL, δυστυχώς, όπως είπε ο Μ. Αθανασοπούλου, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Υπογράμμισε, δε, πως «αλλάξαμε την κουλτούρα αφερεγγυότητας» και επιλύουμε τα προβλήματα και βρίσκουμε έξυπνες λύσεις.

Προχωράει ο εξωδικαστικός

Ειδική αναφορά έγινε και στην πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την Ειδική Γραμματέα να αναφέρει ότι, από τον Απρίλιο, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων.

Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις.

«Τους επόμενους 5-6 μήνες ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό». Τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση».                                                          

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ