Νέα
 • ΓΔ: 916.43 +0.11%
 • Τζίρος: 22,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Πότε θα εκταμιευθεί η Β' δόση των 1,7 δισ. - Υποβάλλεται το αίτημα

Πηγή: Pixabay

Την προσεχή Παρασκευή σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που σχετίζεται μόνο με επιδοτήσεις.

Και τα 25 ορόσημα που συνδέονται με την εκταμίευση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, έχουν υλοποιηθεί.

Ο έλεγχος από την Επιτροπή Προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, οι υπηρεσίες της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ελέγξουν εάν έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες, και στη συνέχεια θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης προγραμματισμένης δόσης.

Tο ποσό που θα εισρεύσει στη χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού θα δώσει σημαντική δημοσιονομική ανάσα, ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ενώ η υποβολή του αιτήματος θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές, σε μια περίοδο ισχυρών αναταράξεων και ενόψει των αξιολογήσεων του Οκτωβρίου, ότι η χώρα συνεχίζει με επιτυχία στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η  Ελλάδα αναμένει συνολικά πόρους 30,5 δισ. για την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 18,1 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. σε δάνεια. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση των εν λόγω κεφαλαίων είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει εγκαίρως όλα τα σχετικά ορόσημα και στόχους που έχουν τεθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Αυγούστου 2021 εκταμίευσε στην Ελλάδα με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων το ποσό των 3,96 δισ. (που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων), ενώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ. έγινε τον περασμένο Απρίλιο.

Η τρίτη δόση

Tα πράγματα όσο προχωράει ο καιρός δυσκολεύουν, καθώς νέα έργα θα προκηρύσσονται, μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιούνται, με το ποσοστό απορρόφησης να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η τρίτη δόση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται με την υλοποίηση πάνω από 40 προαπαιτούμενων έως το τέλος του δ’ τριμήνου του 2022, γεγονός που καθιστά την έγκριση της εκταμίευσής της ακόμα πιο απαιτητική. Μεταξύ των δεσμεύσεων που πρέπει να ολοκληρώσει η χώρα περιλαμβάνονται:

 • ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (ήτοι δεύτερος και τρίτος κύκλος του «Εξοικονομώ») και κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης,
 • θέσπιση πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία,
 • νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες,
 • νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης (χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού έως το τέλος του 2022) και μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ύδατα για την αειφόρο χρήση των πόρων,
 • ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών,
 • παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, των βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές, πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης,
 • βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης,
 • νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου,
 • καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διαφθοράς,
 • βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης,
 • νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα, και
 • δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα (ήτοι ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ανοικτής ψηφιακής γεωργικής υποδομής και γνωστικού γεωργικού περιβάλλοντος για την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων). 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ