Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας στο πρώτο πακέτο μέτρων

Πηγή: Twitter @EU2022_CZ

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ενέκριναν ένα αρχικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης φυσικού αερίου, το οποίο προβλέπει στόχο για τη μείωσης της ζήτησης ρεύματος και την ανάκτηση εσόδων από τις ενεργειακές εταιρείες.

Απογοήτευση στις Βρυξέλλες

Υπάρχει, ωστόσο, απογοήτευση στις Βρυξέλλες για το ότι δεν έχουν γίνει περισσότερα πράγματα, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου επισκιάζεται από την απειλή για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών μετά το υποπτευόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς του Nord Stream. Οι χώρες στη Βόρεια Ευρώπη σπεύδουν να ενισχύσουν την ασφάλεια, αν και παραδέχονται ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητά τους να αποτρέψουν επιθέσεις. 

Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% τις ώρες αιχμής

Οι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία στο αρχικό πακέτο παρεμβάσεων για την ενέργεια, θέτοντας ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής κατά 5% την περίοδο θέρμανσης, στόχος που ισχύει για κάθε χώρα. 

Οι χώρες θα εντοπίσουν το 10% των ωρών αιχμής από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, εντός των οποίων θα μειώνεται η ζήτηση. 

Ισχύει ο εθελοντικός στόχος για συνολική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.

Ανάκτηση υπερκερδών ενεργειακών επιχειρήσεων 

Συμφώνησαν επίσης να ανακτήσουν τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών και να χρηματοδοτήσουν με αυτά τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να φορολογήσουν τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. 

Tο Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτη.

Δίνει, ωστόσο, ευελιξία στις χώρες - μέλη για την εφαρμογή του μέτρου, επιτρέποντας να επιβάλουν υψηλότερου πλαφόν ή άλλων μέτρων που περιορίζουν τα έσοδα ή διαφορετικά πλαφόν μεταξύ τεχνολογιών.  

Στην ανακοίνωση της προεδρίας της ΕΕ αναφέρεται σχετικά: 

«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για τη συλλογή και τον αναπροσανατολισμό των πλεονασματικών εσόδων προς την υποστήριξη και την προστασία των τελικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κράτη μέλη εισήγαγαν ορισμένες ευελιξίες για να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές τους συνθήκες και τα μέτρα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ορισμού υψηλότερου ανώτατου ορίου εσόδων, τη χρήση μέτρων που περιορίζουν περαιτέρω τα έσοδα της αγοράς, τη διαφοροποίηση μεταξύ τεχνολογιών και την εφαρμογή ορίων στα έσοδα από την αγορά άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των traders, μεταξύ άλλων.

Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, και αφορά κέρδη  τα οποία είναι υψηλότερα  κατά τουλάχιστον 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά μέτρα που ισοδυναμούν με την εισφορά αλληλεγγύης υπό τον όρο ότι είναι συμβατά με τους στόχους του Κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

Τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τη συνεισφορά αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών λιανικών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ