Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλος στην επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στο diesel κίνησης από απόψε τα μεσάνυχτα

Από απόψε τα μεσάνυχτα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου παύει να ισχύει η επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή να σημειώσει σημαντική αύξηση και να είναι ακριβότερη από αυτή της βενζίνης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της αγοράς των καυσίμων.

Το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε, έλαβε την απόφαση πως πρέπει να τελειώσει η όποια επιδότηση σε βενζίνη και diesel κίνησης, η οποία να σημειωθεί διήρκησε 6 μήνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης μέτρησε το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούσαν diesel κίνησης, για ένα μεγάλο διάστημα (6 μήνες), εκτός του ότι είχαν την επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία, έλαβαν και ενίσχυση μέσω του fuel pass 1 και 2.

Επίσης στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επειδή οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκεί να υπάρξουν μεγαλύτερες και πιο ουσιώδεις παρεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν και να στηριχθούν τα νοικοκυριά απέναντι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Κατά συνέπεια από τα μεσάνυχτα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του diesel κίνησης που θα φεύγει από τα διυλιστήρια. Συγκεκριμένα αυτό θα τιμολογείται κατά 12 λεπτά υψηλότερα, που μαζί με τον ΦΠΑ θα αγγίζει τα 15 λεπτά.

Σταδιακά θα περάσει η αύξηση στην αγορά

Να σημειωθεί ότι η αύξηση θα φανεί σταδιακά στην αγορά και όχι αμέσως. Και αυτό διότι με αυξημένη τιμή θα είναι τα φορτία εκείνα που θα φεύγουν από τα διυλιστήρια από τα μεσάνυχτα και μετά.

Για παράδειγμα ένα πρατήριο στην περιφέρεια που εφοδιάζεται μία φορά την εβδομάδα, μπορεί διατηρήσει μειωμένη τιμή ακόμη και 7 ημέρες μετά. Το ίδιο δεν θα συμβεί βέβαια και σε πρατήρια της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης που μπορεί να έχουν εφοδιασμό κάθε ημέρα ή μία φορά στις δύο ημέρες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι πρώτες αυξήσεις θα αρχίσουν να φαίνονται από το πρωί της Δευτέρας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως να δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, δηλαδή κάποιοι επιτήδειοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις, ενώ δεν θα έχουν παραλάβει νέα φορτία.

Που θα διαμορφωθεί η νέα τιμή 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή για το diesel κίνησης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 1,973 ευρώ το λίτρο. Χθες Πέμπτη η μέση τιμή ήταν στα 1,823 ευρώ το λίτρο, ενώ για την βενζίνη η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 1,958 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες σταμάτησε η όποια αποκλιμάκωση των τιμών και παρατηρήθηκε μία έστω μικρή άνοδος. Αυτό είναι περισσότερο απόρροια της μεγάλης πτώσης για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του Brent υποχωρεί λίγο περισσότερο από 1% στα 86,2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ευρώ, μετά την χθεσινή τους ανάκαμψη σήμερα καταγράφει οριακή πτώση στα επίπεδα του 0,979.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ