Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παράταση ζωής στις εταιρείες «ζόμπι» δίνουν η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις

Πηγή: Pixabay

Οι εταιρίες ζόμπι δείχνουν να τρέφονται από την ενεργειακή κρίση, αφού οι κυβερνήσεις δείχνουν αδύναμες να βάλουν φρένο στην εξάπλωσή τους. Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια σημερινό, ωστόσο σε ιδιαίτερες συνθήκες όπως είναι οι σημερινές, το πρόβλημα μεγιστοποιείται.

Όπως αναφέρει μάλιστα πρόσφατη έρευνα από την Bank of America, στην κορυφή των εταιρειών-ζόμπι ή όπως χαρακτηριστικά όπως τις αναφέρει των «ζωντανών νεκρών» βρίσκονται οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Και αυτό διότι το κόστος του φυσικού αερίου αναγκάζει πολλές εταιρείες να σταματήσουν την παραγωγή.

Μάλιστα οι αναλυτές της BofA αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ενδεχομένως θα αυξήσει τις εταιρείες ζόμπι σε βασικές οικονομίες τόσο της Ευρωζώνης όσο και στη Βρετανία, όπου αρκετές εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτες.

Όλο και περισσότερες εταιρείες επιβραδύνουν ή και διακόπτουν την παραγωγή, αντιμέτωπες με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προκαλώντας ασφυξία στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας που επικαλείται το Βloomberg. Γι' αυτό, συνεχίζει, εμφανίζονται ζόμπι στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή εταιρείες που δεν κερδίζουν αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες τους για τόκους.

Τα τελευταία τρία τρίμηνα, το ποσοστό των εταιρειών ζόμπι παρέμεινε περίπου στο 7,5%, μετά το ταβάνι του Δεκεμβρίου 2020, όταν λόγω πανδημίας ξεπέρασαν το 14%. Ωστόσο, τα στοιχεία της BofA δείχνουν αύξηση των ζόμπι σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, με τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας φυσικά στην κορυφή.

Αυξάνεται ο αριθμός στην Μ. Βρετανία 

Για παράδειγμα στην Βρετανία η εικόνα που παρουσιάζει η στερλίνα και εν η γένει οικονομία της χώρας, λόγω του ότι είναι ευάλωτη απέναντι στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στη χώρα αυξήθηκε σε 1.827 τον Αύγουστο, σχεδόν 70% σε ετήσια βάση.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί κάτι νέο. Αποτελεί μία από τις σύγχρονες μάστιγες όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην παγκόσμια οικονομία είναι οι εταιρίες ζόμπι, επιχειρήσεις που είναι καταδικασμένες να «πεθάνουν», αλλά τράπεζες και πολιτεία τις κρατούν «ζωντανές» με τον «αναπνευστήρα» φοβούμενες τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες εάν τις «αποσωληνώσουν».

Πριν την πανδημία και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε φουντώσει η συζήτηση, να ξεκινήσει συντονισμένα ο ελεγχόμενος «θάνατος» αυτών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να δοθεί ανάσα στις βιώσιμες εταιρίες, να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και βέβαια να αποδεσμευθούν πόροι που θα στηρίξουν την επόμενη ημέρα επιχειρήσεων, που και σχέδιο έχουν και προοπτική διαθέτουν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση και  δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ουσιαστική δίνει παράταση ζωής σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σημαντικό το πρόβλημα στην Ελλάδα 

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια», με ποσοστό των εταιριών «ζόμπι» να ανέρχονται στο 16% του συνόλου. Η απόσταση μάλιστα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον χαώδης, αφού στην δεύτερη θέση βρίσκονται Ιταλία και Βουλγαρία με μόλις 10%.

Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι πολύ πιθανό να θεωρούνται ξεπερασμένα και σίγουρα υποτιμημένα, αφού αφορούν τις συνθήκες στην χώρα προ της πανδημίας και ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων θεωρείται ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ