Νέα
 • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
 • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε σχήματα διεκδικούν το έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

σχολείο
Πηγή: Eurokinissi

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τις 17 σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε συνολικά σχήματα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, δείχνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο που τρέχει η ΚΤΥΠ. Αυτό αποτελεί και αριθμό-ρεκόρ, καθώς πληροφορίες σημειώνουν πως μόνο μία φορά ακόμα έχουμε δει κατάθεση από 5 σχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, προσφορά κατέθεσαν οι:

Στον διαγωνισμό δεν προχώρησαν σε υποβολή προσφοράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να «αποκαλυφθούν» οι προσφορές των συμμετεχόντων και περίπου ένα δίμηνο για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου του έργου.

Αν δεν υπάρξουν προσφυγές ή ενστάσεις, θα ακολουθήσει η συγγραφή της σύμβασης, η οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου (συνεργαζόμενες τράπεζες, ίδια κεφάλαια κλπ),  η αποστολή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση από τη Βουλή και η επίσημη τελετή των υπογραφών.  Τελευταία βήματα θα είναι η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων και η υπογραφή της που θα της δώσει σάρκα και οστά καθώς θα περάσουμε στην κατασκευαστική περίοδο της ΣΔΙΤ.

Μεγάλος στόχος για την ΚΤΥΠ είναι το έργο να υπογραφεί το πρώτο πεντάμηνο του 2023. Είναι το πρώτο κτιριακό εργο-ΣΔΙΤ (από το 2020) που φτάνει στην τελική του φάση και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Για την ΚΤΥΠ θα είναι το πρώτο έργο-ΣΔΙΤ μετά από περίπου εννιά χρόνια όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του διπλού έργου για την υλοποίηση 24 σχολείων στην Αττική. Παράλληλα είναι το πρώτο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τη Θεσσαλονίκη καθώς στο παρελθόν είχε και πάλι επιχειρηθεί η κατασκευή σχολείων μέσω της μεθόδου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα χωρίς όμως επιτυχία.

Οι εταιρείες και το έργο

Ο ανάδοχος πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι, στις 31 Μαΐου 2021, και πλέον προχωρά στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο-ΣΔΙΤ για σχολικές μονάδες το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΚΤΥΠ Α.Ε. για την τρέχουσα δεκαετία.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,21 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,4 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ακολουθεί το παράδειγμα της Αθήνας (με τα 24 σχολεία-ΣΔΙΤ) τα οποία αποτελούν πρότυπο δημόσιου σχολείου σήμερα. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.

Ποια είναι τα σχολεία

Τα σχολικά συγκροτήματα είναι τα κάτωθι:

 1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
 2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
 3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
 4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
 5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
 6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
 7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
 8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά
 9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
 10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
 11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης
 12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
 13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς στο Δήμο Καλαμαριάς
 14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
 15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
 16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
 17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης

27 χρόνια

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Αν λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία της Αθήνας, πρόκειται για υποδομές-κόσμημα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ιδιωτικά σχολεία.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος των κτιριακών έργων-ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα τρέχουν και οι διαγωνισμοί για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς, για 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και για 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ