Νέα
  • ΓΔ: 903.48 +0.03%
  • Τζίρος: 50,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενρία: Επικρίνει τις τράπεζες για εφησυχασμό - Βλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων

Επιστολή - καμπανάκι για τους κινδύνους του κορονοϊού σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών / Πηγή: AP Images
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία

Νέο ηχηρό καμπανάκι για την προοπτική αύξησης των κόκκινων δανείων των τραπεζών κτύπησε σήμερα ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, προειδοποιώντας τις διοικήσεις τους ότι τα κόκκινα δάνεια δεν θα συνεχίσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο επόπτης προειδοποίησε τις τράπεζες ότι δεν πρέπει να αναμένουν πως οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν ξανά την οικονομία και αντί τούτου πρέπει να παρακολουθήσουν στενά την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μόνιμο μακροοικονομικό σοκ

Υπάρχει «μία ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να εμπλακούν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» για τους οικονομικούς κινδύνους, ανέφερε ο Ενρία στο γραπτό κείμενο ομιλίας που έκανε σε συνέδριο στη Βιέννη. Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη, πρόσθεσε, επειδή «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μόνιμο και μεγάλης κλίμακας μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τους επόπτες εξαιρετική προσοχή.

Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε ότι η πανδημία είχε μικρότερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο στους ισολογισμούς των τραπεζών χάρη και στη γενναιόδωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά είναι απίθανο να προστρέξουν για τη σωτηρία τους καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι συνεπώς πολύ διαφορετική από αυτή στη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες σχετικά με κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να αντανακλώντας στις στρατηγικές για τη διαχείριση των (τραπεζικών) ισολογισμών», πρόσθεσε.  

Κατά 10% αυξήθηκαν τα δάνεια υψηλού κινδύνου

Τόνισε, επίσης, ότι τα δάνεια που έχουν υψηλό κίνδυνο να μην αποπληρωθούν συνέχισαν να αυξάνονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και στο τέλος του Ιουνίου ήταν 10% υψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο στο τέλος του 2020.

Στους ευάλωτους αυτούς κλάδους αντιστοιχεί το 15% των τραπεζικών δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, είπε ο Ενρία, ενώ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για τα δάνεια υψηλής μόχλευσης, τα οποία δεν μειώθηκαν παρά τα επανειλημμένα «καμπανάκια».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ