Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμειακές μηχανές: Νέο χρονοδιάγραμμα για την διασύνδεση με τα POS - Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Ταμειακή μηχανή
Ταμειακή μηχανή / Πηγή: Intime

Ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα της υποχρεωτικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής, τα POS, από την 1-1-2023 που θα ίσχυε καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση παραστατικών λιανικής.

Επειδή ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσαρμογής των συστημάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η υποχρεωτική διασύνδεση για 500.000 επιχειρήσεις καθυστερεί και μετατίθεται, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, για ένα εξάμηνο με στόχο να ισχύσει από την 1-6-2023, ενώ έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί και οι λοιποί φορολογικοί μηχανισμοί.

Ανοιχτά παράθυρα φοροδιαφυγής

Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ανοιχτά και το 2023 παράθυρα φοροδιαφυγής που υπάρχουν στις διαδικασίες έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα είχαν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και μη απόδυσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο από επιτήδειους, που είτε δεν εκδίδουν απόδειξη, ή εκδίδουν απόδειξη με πλασματικό ποσό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρης Κατράδης, και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος, αποκάλυψαν ότι έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε καταρτίσει η AAΔΕ για τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.

To νέο χρονοδιάγραμμα

Oι κρίσιμες ημερομηνίες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και φορολογικούς μηχανισμούς είναι:

  1. Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί η απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών Φ.Η.Μ. ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» όπως οι φορολογικές ταμειακές μηχανές -και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές.
  2. Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους
  3. Από την 1-4-2023 έως τις 31-5-2023 σχεδιάζεται η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.
  4. Από την 1-6-2023 μέχρι τις 31-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς  θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν vouchers προκειμένου να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.
  5. Από την 1-9-2023 έως τις 30-11-2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

Στοιχεία σε πραγματικό χρόνο

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα.

Με τη σύζευξη, διασφαλίζεται ότι μια πληρωμή που γίνεται μέσω POS θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής, αλλά και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία.

Με το νέο σύστημα, η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας).

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα POS αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ