Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: «Γιο γιό» οι τιμές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των υποδομών

Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σήμερα μετά τις απειλές για βομβιστική επίθεση σε ενεργειακές  εγκαταστάσεις της Νορβηγίας.

Τα συμβόλαια για παράδοση αερίου τον Νοέμβριο (TTF) αυξήθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί κατά 9,2% στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα, εν μέσω ανησυχιών των traders για την ασφάλεια των υποδομών της.

Στη συνέχεια υποχώρησαν, όμως, καθώς ο διαχειριστής του νορβηγικού δικτύου έκανε γνωστό ότι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη ροή του αερίου και η Shell ανακοίνωσε ότι η παραγωγή είναι κανονική και πώς οι εργαζόμενοι επέστρεφαν στις δουλειές τους.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, η τιμή του TTF υποχώρησε στα 157,5 ευρώ, τα επίπεδα που είχε ανοίξει το πρωί.

Νευρικότητα για την ασφάλεια των υποδομών 

Η ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη έχει αυξήσει τη νευρικότητα στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς έχουν προηγηθεί οι εκρήξεις στο σύστημα των αγωγών του Nord Stream, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας επ’ αόριστο.

Χθες υπήρξε διαρροή και στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στη Γερμανία, αλλά οι πολωνικές Αρχές διευκρίνισαν στη συνέχεια ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος και για τον αγωγό αερίου που διέρχεται μέσω της χώρας και είναι ο μόνος που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Οι ροές μέσω του αγωγού αυτού είναι για την ώρα σταθερές, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα που μειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Βασική πηγή τροφοδοσίας η Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι πλέον η βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο μέσω αγωγών και συνεπώς η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς έρχεται ο χειμώνας με τις ρωσικές ροές να είναι ελάχιστες. Συνεπώς, οι όποιες νέες μειώσεις στην προσφορά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες ελλείψεις και αστρονομικές τιμές.

Οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι πιο γεμάτες απ’ ότι συνήθως, με το ποσοστό πλήρωσης να φθάνει το 91%, κάτι που έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, αν και αυτές παραμένουν σε τριπλάσια από τα περυσινά επίπεδα. Ο χειμώνας, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, ιδιαίτερα αν είναι βαρύς. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ