Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Οριστικό «όχι» στο πλαφόν από Γερμανία και Ολλανδία σύμφωνα με το Spiegel

Πηγή: AP Photo

Ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel αποκάλυψε σήμερα ότι είναι πλέον οριστικό πως Γερμανία και Ολλανδία θα πουν «όχι» στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το OPEN και ο Παντελής Βαλασόπουλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας, κατέστησε σαφές στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ ότι η χώρα της είναι αντίθετη με οποιοδήποτε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. 

Η Γερμανία και η Ολλανδία πιστεύουν ότι το πλαφόν θα απέτρεπε τους προμηθευτές να στέλνουν LNG στην Ευρώπη και θα το έστελναν στην Ασία, με αποτέλεσμα οι χώρες που δεν έχουν επάρκεια να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και επιπλέον να προκληθεί και διχασμός στην ευρώπη για το ποιος θα παίρνει το LNG.

Τα παραπάνω αναφέρει το Spiegel, σημειώνοντας μάλιστα ότι Ισπανία και Βέλγιο έχουν εξασφαλίσει επάρκεια, άρα μπορούν να μιλούν για πλαφόν.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν έτοιμη τη δική τους πρόταση, που λέει ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει μια πλατφόρμα και σύντομα να αγοράσει μαζικά μεγάλες ποσότητες από τις αγορές, ώστε η τιμή του φυσικού αερίου να πέσει και να υπάρξει επέρκεια και αυτή την πρόταση θα καταθέσουν στην ΕΕ.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι ενώ η Ολλανδία, σύμφωνα με το Spiegel, συντάσσεται με τη Γερμανία, ωστόσο, νωρίτερα σήμερα υπέγραψε με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία τη νέα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας των πέντε χωρών για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Και στη συγκεκριμένη επιστολή ενώ γίνεται αναφορά στο πλαφόν, δίνεται ιδιαίτερο βάρος -μεταξύ άλλων- στην επάρκεια και στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, σημεία που έχουν γίνει «σημαία» της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επόμενο πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις 18 Οκτωβρίου πρόκειται να προταθεί ένας προσωρινός μηχανισμός για τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου. «Ως μέρος του επερχόμενου πακέτου, θα ορίσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός και να μετριαστούν οι κίνδυνοι που αναπόφευκτα συνεπάγεται αυτός ο μηχανισμός», σημείωσε η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών.

Η συμφωνία για ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του αερίου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο λόγω της πολυπλοκότητάς του, δήλωσε χτες αξιωματούχος της ΕΕ. Η κύρια πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά αρκετά υψηλό ώστε να εξακολουθεί να προσελκύει προμήθειες φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου με την εισαγωγή ενός διαδρόμου ή εύρους γύρω από ένα ανώτατο όριο τιμών στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής. Αλλες χώρες, όμως, όπως η Γερμανία, προτιμούν να διαπραγματεύονται με φιλικούς προμηθευτές φυσικού αερίου για να μειώσουν την τιμή χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ροές.

Νέα επιστολή Ελλάδας και άλλων 4 χωρών στην Κομισιόν

Νέα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου απηύθυναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των πέντε χωρών, εστάλη κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

  1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Οπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας. .

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Στην επιστολή επισημαίνονται ακόμη 6 δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, οι οποίες είναι:

  1. κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ,
  2. βελτιστοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου,
  3. εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας προς τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου,
  4. ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγορά,
  5. εξοικονόμηση ενέργειας, και
  6. επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ