Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοδο στις «ταραγμένες» αγορές σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ το Νοέμβριο - Οι στόχοι και τα αγκάθια

Πηγή: Pixabay

Παράθυρο για νέα έξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει να ανοίξει το ελληνικό Δημόσιο εντός του Νοεμβρίου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, παρά την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είχαν επαφές στις ΗΠΑ με εκπρόσωπους των Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale, ενημερώνοντάς τους για τα σχέδια του κρατικού δανεισμού, για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αλλά και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ποιος είναι ο στόχος του Δημοσίου

Στο τραπέζι έχει πέσει και το σχέδιο για συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων (swap), που μπορούν να ανανεωθούν για να καλύψουν νέες εκδόσεις ομολόγων. Πάντως, στόχος του Δημοσίου δεν είναι να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις, αλλά να διατηρήσει η χώρα τον τίτλο του κανονικού εκδότη ομολόγων με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής.

Θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές θα έχει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility ύψους 2.645 εκατ. ευρώ, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού θα έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τη φετινή χρονιά το Δημόσιο σκόπευε να αντλήσει από τις αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ, στόχος που έχει αναθεωρηθεί λόγω της τρικυμίας που επικρατεί στις αγορές και θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» που διαθέτει είναι αναμφισβήτητα το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 39 δισ. ευρώ, δεδομένο που παρέχει στη χώρα μας μεγάλη ευελιξία στην άσκηση της δανειακής της πολιτικής, σε μια ταραγμένη για τις αγορές ομολόγων περίοδο, λόγω του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Στα 7 δισ. ευρώ το 2023

Σε αυτό το περιβάλλον, και η εκδοτική δραστηριότητα για τον επόμενο χρόνο δεν αναμένεται να ξεπεράσει την φετινή και προσδιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ. Για το 2023 οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν στη ζώνη των 7-8 δισ. ευρώ και υπερκαλύπτονται από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, όπως αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός, και των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα (από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης), καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το έτος 2023, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το κόστος δανεισμού το 2023 θα είναι αυξημένο αφού οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 5,5-6,2 δισ. ευρώ, ήτοι από 2,5% έως 3,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, από περίπου 4,85 δισ. ευρώ το 2022.

Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 392,3 δισ. ευρώ ή 186,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 388,337 δισ. ευρώ ή 212,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021. Το 2023 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 395,03 δισ. ευρώ ή 178,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ