Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στουρνάρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να μη χαθεί η ευκαιρία

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να καταρτίσουν αξιόπιστα σχέδια για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με κατάλληλα σχέδια για επενδύσεις σε έργα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, το “τρίγωνο της γνώσης” (καινοτομία – εκπαίδευση – έρευνα) κ.λπ.

Για να το θέσω διαφορετικά, η συντονισμένη δράση του δημόσιου τομέα είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιτυχία. Θα πρέπει να ανταποκριθεί αντίστοιχα και ο ιδιωτικός τομέας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για το σύνολο της οικονομίας, όχι μόνο γιατί θα παράσχουν στήριξη στην ανάκαμψή της αλλά και γιατί μπορούν να επιταχύνουν, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τον μετασχηματισμό της. 

«Ελπίζω  ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα – η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας – να μην την αφήσουν να χαθεί. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: το ποσό που θα λάβουμε από το NGEU θα είναι κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, όχι δανείων. Η συνολική χρηματοδότηση θα είναι υπερδιπλάσια της κλείδας μας στην ΕΕ. Η κλείδα συμμετοχής μας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι 2,1%.

Βάσει αυτής, η ΕΚΤ πραγματοποιεί αγορές ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το ποσό που θα λάβουμε από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιο! Είτε σε κατά κεφαλήν όρους είτε σε όρους ΑΕΠ, η Ελλάδα, μαζί με δύο ή τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως είναι αναγκαία η πολιτική και δημοσιονομική ένωση του μπλοκ, κάτι ωστόσο το οποίο θα απαιτήσει χρόνια, σημαντικές αλλαγές στη Συνθήκη και αρκετούς συμβιβασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η Ευρώπη θα μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ