Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο κίνησης: Από 1η Νοεμβρίου η νέα επιδότηση - Από 100 έως 800 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Πηγή: Pixabay

Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης από 1η Νοεμβρίου και για ένα δίμηνο εξετάζει η κυβέρνηση. Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες αφού αξιολογηθούν οι συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η πίεση είναι έντονη στην κυβέρνηση, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους. Το ύψος της νέας οριζόντιας επιδότησης δεν έχει κλειδώσει αλλά θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην αγορά του πετρελαίου τις επόμενες μέρες.

Στόχος είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και σε κάθε περίπτωση ώστε να συγκρατηθούν εν μέρει και οι τιμές των προϊόντων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, η τιμή του diesel πρέπει να πλησιάσει όσον το δυνατό την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από 1,31 ευρώ το λίτρο, ώστε να μην υπάρχει ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας. Με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2,131 ευρώ το λίτρο, μια επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο (ίδια όπως και πριν) κι εφόσον υποτεθεί πως θα έφτανε ολόκληρη στον καταναλωτή, το diesel θα έπεφτε στα 1,981 ευρώ το λίτρο, κάτω από την τιμή της αμόλυβδης, κάτω από τα 2 ευρώ και πιο κοντά στο 1,40 του πετρελαίου θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης - Ρεύμα: Στο μικροσκόπιο τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών και το «καπέλο» στις χρεώσεις

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης

Οσον αφορά το επίδομα θέρμανσης που θα διαμορφωθεί από 100 έως 800 ευρώ, στο τέλος Νοεμβρίου σχεδιάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει τα κατώτερα περιουσιακά όρια των 180.000 ευρώ προκειμένου να μη χάσουν το επίδομα οι δικαιούχοι που αυξήθηκε η περιουσία τους λόγω της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά όρια,

  • για τους νέους δικαιούχους διαμορφώνονται από 14.000 έως 20.000 ευρώ
  • για τους παλαιούς από 16.000 έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στα είδη που επιδοτούνται προστίθεται και η μπλε κηροζίνη που χρησιμοποιείται για τις σόμπες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ