«Καμία από τις, καμιά από τις σημερινές μεγάλες και ισχυρές τράπεζες δεν μεγάλωσαν σε μία ημέρα. Έφτασαν στο σήμερα μετά από αλλεπάλληλες στρατηγικές κινήσεις συγχωνεύσεων, ξεκινώντας και οι ίδιες από ένα μικρό μέγεθος και μια τουλάχιστον μακρά περίοδο εξυγίανσης μετά την κρίση. Και ο δικός μας στόχος είναι να μεγαλώσουμε μέσα από σίγουρα και σταθερά βήματα, χωρίς όμως να χάσουμε την ταυτότητά μας. Την τραπεζική πίσω στα βασικά. Την τραπεζική κοντά στον πελάτη, ουσιαστικά και έμπρακτα. Ήδη σήμερα, η Τράπεζά μας πλησιάζει στο να τριπλασιάσει τα μεγέθη της σε περίοδο 2ετίας. Από περίπου 80 εκ. οργανικές επαναλαμβανόμενες ζημίες, είμαστε ήδη το 2024 σε περίπου 44 εκ. κέρδη και υλοποιούμε το πλάνο μας αυτά να πενταπλασιαστούν στην 3ετία. Ενώ ήδη παίρνουμε μερίδιο στην πιστωτική επέκταση, που το 1ο τρίμηνο του 2025 ανήλθε στο 13,5% του συνόλου της αγοράς.»
Σε αυτά τα λόγια της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank, Ελένης Βρεττού, συμπυκνώνεται το όραμα και η επίπονη πορεία στον οδικό χάρτη που είχε χαράξει για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που πλέον, σχεδόν 9 μήνες μετά τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια, έχει νέα επωνυμία και ένα νέο σήμα.
Στη νέα εποχή ως CrediaBank
«CrediaBank λοιπόν. Στον πυρήνα της CrediaBank, βρίσκεται ένας αέναος κύκλος συνεργασίας, εμπιστοσύνης, δέσμευσης στον άνθρωπο. Η νέα μας ταυτότητα εκφράζει τη σχέση εμπιστοσύνης, τη ροή της εξέλιξης και τη δυναμική της κοινής προόδου. Είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και οικοδομούμε τη νέα εποχή της τραπεζικής, με ανθρώπινο πρόσωπο, επιστρέφοντας στις βασικές αρχές της σχέσης Τράπεζας με πελάτη. Μιας σχέσης που χτίζεται στην αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Το νέο λογότυπο αποτυπώνει την ένωση των αναγκών των πελατών μας με τις χιλιάδες προοπτικές που τους προσφέρουμε και συμβολίζει έναν δεσμό εμπιστοσύνης.» δήλωσε η Ελένη Βρεττού από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ιστορική, 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Attica Bank.
Η νέα ταυτότητα δε σηματοδοτεί απλά μια αλλαγή σελίδας, αλλά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης, τη δημιουργία και εκκίνηση πλέον της Νέας Τράπεζας, της CrediaBank, που θέτει υψηλούς στόχους για το 2027: Απόδοση κεφαλαίων μεγαλύτερη από 20%, διαμόρφωση κόστους/εσόδων κάτω από 40%, κέρδη προ προβλέψεων πάνω από τα 280 εκατ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 3%.
Από την καχυποψία στην εμπιστοσύνη
Οι επιφυλάξεις πλέον είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πριν τρία χρόνια. Από το πώς είναι δυνατόν να εξυγιανθεί η τράπεζα, αν είναι δυνατόν να βρεθεί σοβαρός ιδιώτης και να γυρίσει η τράπεζα σε σταθερή κερδοφορία: «σήμερα οι επιφυλάξεις είναι κατά πόσο πραγματικά μπορούμε να μεγαλώσουμε κι άλλο, ότι είμαστε μικροί για να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά τους γίγαντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» είπε η Ελένη Βρεττού.
Τρία χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2022, η Ελένη Βρεττού αποδεχόταν την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει τα ηνία της Attica Bank. Για πολλούς, η απόφασή της να αποδεχθεί την πρόταση – πρόσκληση του διοικητή της ΤτΕ αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ίσως και με ειρωνεία από αρκετούς. Ακόμα και οι καλόπιστοι πίστευαν ότι η απόφασή της ισοδυναμούσε με «αποστολή αυτοκτονίας», με «άλμα στο κενό».
Η ιστορική συγχώνευση και η επανεκκίνηση
Οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας εκείνη την εποχή ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες. Το αποτύπωμα της κρίσης, η έλλειψη κεφαλαίων, το βαρύ χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων, κάθε άλλο παρά βοηθούσαν την προσπάθεια των ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προσπαθούσαν να επιβιώσουν.
Στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank τον Δεκέμβριο του 2022, η Ελένη Βρεττού μιλάει για την αποφασιστικότητα της διοίκησης να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε μια μακρά περίοδο προβλημάτων και απαξίωσης της τράπεζας.
«Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι γρήγορο, αλλά θα είναι οριστικό» είχε πει χαρακτηριστικά, και δικαιώθηκε, αλλά πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι και η ίδια ίσως φανταζόταν.
Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα, πέραν των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία και κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οδήγησε στον «γάμο» Attica Bank και Παγκρήτιας, ο έλεγχος της οποίας είχε περάσει στη Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Βλέπαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης με τέσσερις τράπεζες, οι οποίες έχουν και συστημικές δομές – όπως τον έλεγχο από τον SSM, συνέπεια της κρίσης. Είναι αδύνατον να αναπτυχθεί οποιαδήποτε οικονομία χωρίς τράπεζες. Ακόμα και χώρες που έζησαν μεγάλες κρίσεις έχουν σήμερα μεγάλο αριθμό τραπεζών. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τριψήφιο αριθμό τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ στην Ισπανία λειτουργούν σχεδόν 50 και στην Πορτογαλία 25. Το περιβάλλον ήταν τέτοιο που δημιουργούσε τη βεβαιότητα ότι υπήρχε χώρος ανάπτυξης, ενώ ήταν προφανές ότι οι ΜμΕ δύσκολα είχαν πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες και χρειάζονταν μια μη συστημική για να βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Δεν νοείται αναπτυσσόμενη οικονομία χωρίς start ups, ΜμΕ κλπ» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πέρσι το καλοκαίρι ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Αυτό που ορισμένοι «ξεχνούν» είναι ότι η Attica δεν θα μπορούσε, βάσει των κανόνων των SSM, να εξυγιανθεί χωρίς ιδιώτη επενδυτή.
→ Διαβάστε επίσης: CrediaBank: Τι σηματοδοτεί η νέα ταυτότητα της Attica Bank - Τα επόμενα βήματα
Το μεγάλο στοίχημα των αγορών
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2024, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank εγκρίνει την ΑΜΚ συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, τη λήξη της ένταξης της Attica Bank στο καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), ως καθολικής διαδόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση των δύο οργανισμών. Την πρώτη τραπεζική συγχώνευση μετά την κρίση.
Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας είναι γεγονός και έτοιμος να διαδραματίσει τον ρόλο του προς όφελος των μετόχων, των πελατών και της ελληνικής οικονομίας, καθώς πέτυχε την πιο δραστική πλήρη εκκαθάριση του ισολογισμού από «κόκκινα» δάνεια (ο σχετικός δείκτης είναι στο 2,9%) και επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων σε επίπεδα ρεκόρ για τη νέα Τράπεζα στα 43,8 εκατ..
Και πριν από ένα μήνα, ξένοι θεσμικοί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα και το επιχειρηματικό σχέδιο, συμμετέχοντας σε ποσοστό 80% στο τελικό βιβλίο της ταυτόχρονης έκδοσης ΑΤ1 και Tier 2, για πρώτη φορά στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας υπερκάλυψη 4,5 φορές, με προσφορές περισσότερων από 50 κορυφαίων επενδυτών, που ξεπέρασαν το 1,2 δισ..
«Η εμπιστοσύνη όλων των μετόχων μας σε ένα κομβικό σημείο της Τράπεζας ήταν καθοριστική, και οφείλω για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους. Τη Thrivest (στρατηγικός ιδιώτης μέτοχος με 55%), το ΤΧΣ και το Υπερταμείο ως διάδοχό του, τους μικρότερους αλλά ιστορικούς μετόχους μας όπως ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ, αλλά οφείλω να ευχαριστήσω και ένα μεγάλο πλήθος ιδιωτών επενδυτών που πίστεψε στο σχέδιό μας και που, πλέον, για πρώτη φορά μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, βλέπει υπεραξίες στην επένδυσή του και προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη» είπε η Ελένη Βρεττού από το βήμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, όταν το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου 2025.