Νέα
  • ΓΔ: 1372.54 -0.62%
  • Τζίρος: 4,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» παραμένει ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

To «πάγωμα» της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για άλλα δύο έτη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά ακινήτων και να αποφευχθεί ένα ακόμα μέτρο φορολογικής επιβάρυνσης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακίνητο. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31-12-2022, δηλαδή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2023

Ωστόσο, εξετάζεται η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης να αναβληθεί για ένα ή δύο ακόμη έτη, ήτοι η έναρξη ισχύος να μετατεθεί για την 1η-1-2024 ή την 1η-1-2025.

Ετσι, και όσοι φορολογούμενοι θα πωλήσουν ακίνητα κατά τα επόμενα 1 με 2 έτη δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Ως εκ τούτου, οι τιμές πώλησης των ακινήτων δεν θα επηρεαστούν ανοδικά από την επιβολή αυτού του φόρου αφού σε περίπτωση ενεργοποίησης του μέτρου, οι πωλητές ακινήτων θα έσπευδαν να μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους αγοραστές.

Οι προκλήσεις στην αγορά ακινήτων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο της Prodexpo σημείωσε ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά, τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης, παρά τα εμπόδια, να συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των ακινήτων μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η σχετική ρύθμιση, αν και νομοθετήθηκε το 2013, εν μέσω μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς από την αρχή εντοπίστηκαν μια σειρά από δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας

Σύμφωνα με τη διάταξη που δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπεται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη, ενώ όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και αποδίδεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.

Για τον υπολογισμό του φόρου οι τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση τον φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές-γονικές παροχές).

Για την επιβολή του φόρου, ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας στον συμβολαιογράφο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ