Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Κόφτης στις επιδοτήσεις μετά τη βουτιά των τιμών - Τι θα γίνει το Νοέμβριο

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται το φυσικό αέριο παρά το γεγονός πως στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις, όσων «έβλεπαν» πως δεν θα υπάρξει εύκολα απόφαση για δραστική λύση στην ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές στο hub TTF της Ολλανδίας κατρακύλησαν την Τρίτη κάτω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα με τον δείκτη να κλείνει στα 97,4€/MWH. Η πτώση από τις 26 Σεπτεμβρίου όταν η τιμή ήταν στα 192,7€/MWH, φτάνει το 97,4%. 

Από κοντά ξεφουσκώνουν και οι τιμές του ρεύματος, καθώς την Τρίτη η χονδρική στην Ελλάδα ήταν στα 155€/MWH, σημειώνοντας βουτιά 168% από τον Σεπτέμβριο, όταν ο μέσος όρος μήνα ήταν στα 416 ευρώ.

Κόφτης στην επιδότηση αερίου

Η πορεία αποκλιμάκωσης σημαίνει λιγότερα χρήματα για κρατικές παρεμβάσεις και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και τις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην απαιτηθεί επιδότηση για το φυσικό αέριο το Νοέμβριο, εφόσον η μέση τιμή χονδρικής πέσει τελικά κάτω από τα 120 - 110 ευρώ η μεγαβατώρα, όριο που τέθηκε ως «ανεκτό» όριο λιανικής τιμής για τον Οκτώβριο. 

Η επιδότηση για τον Οκτώβριο, όταν ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής τιμής διαμορφώθηκε στα 205,5€/MWH, έφτασε στα 90€/MWH και έτσι η τιμή λιανικής για τους καταναλωτές έκλεισε στα 0,11€/KWH. 

Πριν το Σαββατοκύριακο η μέση τιμή χονδρικής Νοεμβρίου κυμαίνονταν κοντά στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα. Εφόσον η βουτιά κάτω από τα 100 ευρώ συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα και η μέση τιμή κλείσει κάτω από τα 110-120€/MWH, τότε δεν αναμένεται να υπάρξει επιδότηση για τον Νοέμβριο στο φυσικό αέριο, αφού η τιμή θα έχει πέσει από μόνη της σε προσιτά επίπεδα.  

Αν κινηθεί το καύσιμο πάνω από αυτό το όριο, οι κρατικές εκπτώσεις θα ενεργοποιηθούν, μοντέλο που αναμένεται να αποτελέσει οδικό χάρτη και για τους επόμενους μήνες. 

► Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Πλαφόν ή τίποτα» η γραμμή Ελλάδας, Πολωνίας, Βελγίου και Ιταλίας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως «οι επιδοτήσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχει ανάγκη» και πως αυτή τη στιγμή οι τιμές ενέργειας είναι «οριακά πολύ ψηλές έτσι ώστε να χρειάζεται μια ενίσχυση των πολιτών».

Στην ουσία ο κ. Γεραπετρίτης άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχίσουν να ξεφουσκώνουν οι τιμές και φτάσουν σε προσιτά επίπεδα - στο ύψος που φτάνουν στον καταναλωτή μετά τις κρατικές εκπτώσεις τους προηγούμενους μήνες - τότε οι επιδοτήσεις δεν θα χρειάζονται. 

Σε αυτό το κάδρο φαίνεται να έχει μπει από το κυβερνητικό επιτελείο το φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί η τιμή στο TTF αυτή τη στιγμή θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση. Αν δηλαδή συνεχίσει να κινείται στην περιοχή των 100 ευρώ, τότε το κόστος στον καταναλωτή δεν θα ξεπερνούσε τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Για το ρεύμα, οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινούνται από τα 0,35-0,47€/KWH, χαμηλότερες κατά 30-38% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Ο κυβερνητικός στόχος παραμένει τα τιμολόγια που θα φτάνουν στην πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι  της τάξης των 15 έως 19 λεπτών για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, συνεπώς οι επιδοτήσεις θα κινηθούν στην περιοχή των 0,20-0,25€/KWH.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κρατικές εκπτώσεις για τον Οκτώβριο ήταν για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης στα 43,6€/KWH, με το σύνολο των επιδοτήσεων ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 1 δισ να αντλείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πλέον η ενίσχυση αναμένεται σημαντικά χαμηλότερη για το ίδιο αποτέλεσμα.

Στην ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχει καμία σκέψη απόσυρσης των επιδοτήσεων, με το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο να χρηματοδοτεί μέσω του ΤΕΜ το σύνολο πλέον των κρατικών εκπτώσεων στους λογαριασμούς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ