Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Με μοχλό την ενέργεια η βουτιά στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 12% καταγράφηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εξέλιξη στην οποία οφείλεται κυρίως η υποχώρηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 9,8% από 12,1%, αντίστοιχα, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,7% από 9,9%. 

Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί πολύ ο ενεργειακός πληθωρισμός σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021) στο 20,8% από 53,8% τον Σεπτέμβριο.

Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο

Αν και τα στοιχεία της Εurostat αφορούν γενικά στις τιμές της ενέργειας, με τα στοιχεία για τις επιμέρους κατηγορίες να φθάνουν έως τον Σεπτέμβριο, μία εξήγηση για τη μείωσή τους τον Οκτώβριο είναι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο που ξεκίνησε στα μέσα του μήνα καθώς και η επιδότηση του φυσικού αερίου με 9 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε επιδότηση.

Από την άλλη πλευρά, τον Οκτώβριο καταργήθηκε η οριζόντια επιδότηση που υπήρχε για το ντίζελ κίνησης, αλλά αυτή ήταν 15 λεπτά το λίτρο, δηλαδή χαμηλότερη από την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μείωση 0,4% των τιμών υπηρεσιών στον Σεπτέμβριο

Μείωση σημειώθηκε τον Οκτώβριο και στις τιμές των υπηρεσιών κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές τους είναι αυξημένες κατά 6,7% έναντι 7,4% τον Σεπτέμβριο. 

Συνεχίσθηκε η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων

Αντίθετα, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκε 1,6% σε μηνιαία βάση και 12,7% σε ετήσια βάση.

Αύξηση κατά 1,5% μέσα στον μήνα σημείωσαν και οι λιανικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (πλην ενέργειας), ενώ σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν αυξήθηκαν 7,2% από 6,1% τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση 6,5% των τιμών ενέργειας στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν οι δύο από τις χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν αναφέρει σχετικά στοιχεία, στις οποίες μειώθηκαν οι τιμές της ενέργειας μέσα στον Οκτώβριο, με τη μείωση στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερη (12% έναντι 2,5% στην Κύπρο).

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, οι τιμές αυξήθηκαν 6,5% τον Οκτώβριο και 41,9% σε ετήσια βάση από 40,7% τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς, η Ελλάδα που είχε τους προηγούμενους μήνες υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό από την Ευρωζώνη, εμφανίζεται τώρα να έχει σημαντικά χαμηλότερο (20,8%).

Οι χώρες με τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό

Πολύ υψηλό ενεργειακό πληθωρισμό έχουν χώρες, όπως η Ολλανδία (99,8%), η Ιταλία (73,9%), το Βέλγιο (69,2%), αλλά και η Γερμανία (43,5%), ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα κινείται στη Σλοβακία (18,5%) και στη Μάλτα(0%).

Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 10,7% τον Οκτώβριο από 9,9% τον Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, εξ άλλου, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 1,5% μέσα στον Οκτώβριο και 13,1% σε ετήσια βάση, με τις μεταβολές να είναι παραπλήσιες με αυτές στην Ελλάδα.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,1% και 4,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 1,2% και 6%, αντίστοιχα.

πληθωρισμός, Eurostat
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ