Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τσουνάμι τα προβλήματα - Ζητείται η δυνατότητα ενστάσεων

ΕΥΡΩ
Πηγή: PIxabay

Με τα κεφάλια της Λερναίας ύδρας μοιάζουν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται συνεχώς και συνδέονται με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να μην επωμιστούν βάρη που δεν τους αναλογούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ καταγράφοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί, ζητώντας αφενός να διορθωθούν και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ένστασης σε κάθε περίπτωση απόρριψης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους και των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

«Εννοείται ότι πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις ανυπαίτιων λαθών, ή λαθών που διαπιστώθηκε ότι είναι σε αναντιστοιχία μεταξύ της αληθούς βούλησης του νομοθέτη (σημ. των διατάξεων των ΚΥΑ) και της υλοποίησης αυτών μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΦΕΕ.

►Διαβάστε και: Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 6% το 2022 και πληθωρισμός στο 10%

Η λίστα των προβλημάτων

Στην επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ παρατίθεται αναλυτικά η λίστα με τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και έχουν αναφερθεί στην Ομοσπονδία:

 • Περιπτώσεις όπου η απόλυση συνταξιοδότησης δεν χαρακτηρίζεται σωστά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν πληρείται το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
 • Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. «Στην πρόθεσή σας να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης να ορισθεί: «εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει τουλάχιστον κατά δύο μονάδες».
 • Εκ παραδρομής δήλωση της σύμβασης του εργαζόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου.
 • Απορρίψεις λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών, ενώ είναι σε περιοχή που αναζητείται αυτεπάγγελτα (όπως τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χαλκίδας).
 • Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.
 • Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης με διαφορετική χρήση από 31/12 ή και εκπρόθεσμη, αλλά εντός των ορίων των ΓΔΟΥ (π.χ. στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, υποβολή έως 31/3/2022) για δηλώσεις 2019 & 2020).
 • Δεν λαμβάνονται υπόψη εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019, σε περιπτώσεις θανάτου του συζύγου (δικαιούχος της επιστρεπτέας η σύζυγος) που σύμφωνα με τον νόμο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα χειρόγραφα στη ΔΟΥ, αλλά εκκαθαρίστηκαν στο 2022.
 • Δυνατότητα υποβολής Φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2019, 2020 και 2021 εφόσον τα δεδομένα αυτών (κυρίως ο κύκλος εργασιών που ασκεί καθοριστική επιρροή στην επιστρεπτέα προκαταβολή) ελέγχονται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και δεν προκύπτουν διαφορές.
 • Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.
 • Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν περιπτώσεις μετασχηματισμών επιχειρήσεων όπου απαιτείται διακοπή και έναρξη με νέο ΑΦΜ.
 • Επιχείρηση ενώ έχει εγκριθεί για επιστρεπτέες, δεν πληρώθηκε ποτέ ενώ έχουν υποβληθεί ενστάσεις.
 • Έχουν πιστωθεί τα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε αγρότες και τους ζητείται η επιστροφή μαζί με προσαυξήσεις, ενώ έχουν κάνει αίτημα με το de minimis και όχι με το πλαίσιο.

►Διαβάστε και: Το ράλι της βενζίνης έχει εξήγηση - Πότε έρχεται αποκλιμάκωση - Τι λένε στην «Η» παράγοντες της αγοράς

Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις χιλιάδων επιχειρήσεων που έλαβαν email με το οποίο καλούνταν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το ποσό που έλαβαν από την επιστρεπτέα καθώς δεν είχαν τηρήσει όρους του προγράμματος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων.

Με την ΚΥΑ:

 • Παρατείνεται μέχρι 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
 • Αλλάζει αναδρομικά -έως και 2 χρόνια μετά- το κριτήριο διατήρησης του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα απαγορεύονταν οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις ζητούσαν να λάβουν Επιστρεπτέα, αφού θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική διαφορά στον μέσο όρο των εργαζομένων κάθε μήνα. Αν έκαναν όμως απολύσεις, πλέον με τη νέα ρύθμιση θα θεωρείται πως έχει τηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης, αρκεί η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ