Νέα
  • ΓΔ: 897.01 -1.47%
  • Τζίρος: 249,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θεσσαλονίκη: Οι 4 προοπτικές για ανάπτυξη και τα 2 εμπόδια

Θεσσαλονίκη - Κορονοϊός
Πηγή: Eurokonissi

Έξι πρακτικές που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και δύο, οι οποίες αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες σε αυτή την προοπτική, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του το πρωί στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

«Η ανάπτυξη - και μάλιστα με ρυθμούς που θα καλύπτουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία και από την κρίση - είναι το στοίχημα για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα για άλλη συνταγή, άλλη πολιτική. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης και θα είναι της Θεσσαλονίκης».

Οι έξι προοπτικές για ανάπτυξη

Ο κ. Ζερβας διατύπωσε έξι «ναι» για την ανάπτυξη της πόλης. Το πρώτο, αφορά την ανάπτυξη των υποδομών και τη βιωσιμότητά της (μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, νέα περιφερειακή flyover, σιδηροδρομικά δίκτυα, αστικές συγκοινωνίες κ.α.), με λιγότερες, όπως είπε, εξαγγελίες και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. «Έχω την εντύπωση πως δεν είναι οι πόροι το βασικότερο πρόβλημα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι γραφειοκρατικές και διοικητικές αβελτηρίες. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε, ως δεύτερο «ναι», στις αναπλάσεις δημόσιου χώρου (ανάπλαση ΔΕΘ, ανάπλαση άξονα Αριστοτέλους, αναπλάσεις βασικών πλατειών, επέκταση παλιάς παραλίας με deck, νέοι ‘Στάβλοι Παπάφη', νέο γήπεδο Τούμπας κ.α.), αλλά και στη δυνατότητα αξιοποίησης του βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής σε θύλακες πολιτισμού, στο πρότυπο μιας «πολυκεντρικής πόλης».

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας με τεχνικά έργα και προγράμματα. Ακόμη, είπε «ναι» σε πρακτικες smart city και στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, "ναι" στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, (αναφέροντας και τα «γενναία μέτρα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου» με τη «μείωση κατά 25% στα ανταποδοτικά τέλη, θέσπιση ελαφρύνσεων κ.α.). Τέλος, ο κ. Ζέρβας είπε «ναι» σε μια "συμμαχία του καλού για τη Θεσσαλονίκη" με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Τα δύο εμπόδια

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατύπωσε και τα δύο "όχι" για την πόλη, το πρώτο απέναντι «στο διχασμό και τη μιζέρια» και το δεύτερο απέναντι «στο αναμάσημα ξεπερασμένων συζητήσεων». «Χρειαζόμαστε μια νέα αισιοδοξία, μια νέα αισθητική, νέες δυνάμεις και νέες φωνές στον δημόσιο διάλογο, που θα είναι απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος. Θέλουμε δημιουργικές φωνές πάνω στην ατζέντα της πόλης. Όχι επαγγελματίες της δήθεν ευαισθησίας, καριερίστες της άρνησης και εν τέλει της στασιμότητας» είπε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Νέες προτάσεις, νέοι ορίζοντες, νέα έργα, νέες προκλήσεις και εν τέλει νέο αφήγημα για την πόλη. Πορευόμαστε με τις καραμέλες του 1990, τα έργα του 1997 και τις θεωρίες του 2005, όταν ο κόσμος έχει αλλάξει. Δείτε πόσο άλλαξαν οι γείτονές μας, πόσο έχουν αλλάξει πόλεις με τα δικά μας μεγέθη σε αυτά τα 20 χρόνια. Απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός, με σχέδιο, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και συνέργειες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ