Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Οι τράπεζες επιστρέφουν δάνεια 296 δισ. ευρώ που πήραν στη διάρκεια της πανδημίας

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν δάνεια ύψους 296 δισ. ευρώ που είχαν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα σχεδόν 500 δισ. ευρώ που περίμεναν πολλοί αναλυτές για το πρώτο «παράθυρο» εθελοντικής αποπληρωμής των δανείων TLTRO μετά την αλλαγή των όρων τους τον περασμένο μήνα, ενώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 15% των συνολικών δανείων που είχαν λάβει οι τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας.

Κίνητρο για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων 

Η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες κίνητρο να απαλλαγούν από τα δάνεια αυτά καθώς κατήργησε τη δυνατότητα που είχαν να καταθέτουν τα χρήματα στην ΕΚΤ με επιτόκιο που σήμερα ανέρχεται στο 1,5%.

Ηταν η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ να απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.

Τα στελέχη της ΕΚΤ θα κοιτάξουν τώρα πώς η αγορά θα «χωνέψει» αυτή τη ξαφνική μείωση ρευστότητας για να εκτιμήσουν πώς μπορεί να προχωρήσουν στη σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων ύψους 3,3 τρις. ευρώ που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος APP. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν δάνεια TLTRO και τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ