Νέα
  • ΓΔ: 1454.08 -0.12%
  • Τζίρος: 60,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Διπλό καμπανάκι για επενδυτική βαθμίδα και μισθούς

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% φέτος προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ θα περιορισθεί στο 1,6% το 2023 καθώς η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί πολύ λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που προκαλεί ο πληθωρισμός και της υψηλής αβεβαιότητας.  

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για φέτος είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 5,6% του προϋπολογισμού, ενώ για το 2023 είναι οριακά χαμηλότερη από το 1,8% που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το επόμενο έτος.

Πρόβλεψη για μείωση του πληθωρισμού στο 4,3% το 2023 με αστερίσκους

Για τον πληθωρισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% σε μέσα επίπεδα από 9,7% φέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν και θα στηρίξουν την κατανάλωση το 2024.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αν οι τιμές της ενέργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, θα εξασθενίσει η κατανάλωση και η παραγωγή και θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Κινδύνους για τον πληθωρισμό βλέπει ο ΟΟΣΑ και από την πλευρά των μισθών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τώρα μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε τομείς που ανακάμπτουν ισχυρά, όπως ο κατασκευαστικός. «Ο πληθωρισμός αποκτά ευρύτερη βάση καθώς οι αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν σε μισθολογικές πιέσεις», αναφέρει.

Για τον λόγο αυτό, προτείνει ο μηχανισμός προσαρμογής των μισθών να μετατοπισθεί από τον διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις που αντανακλούν τις συνθήκες στους διάφορους κλάδους και την παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να στηριχθούν τα πραγματικά εισοδήματα και παράλληλα να μετριασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.  

Καμπανάκι για την επενδυτική βαθμίδα

Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023 θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία, με το δημοσιονομικό κόστος τους να ανέρχεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,9% φέτος.

Το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό του 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ σημαίνει μία πιο σφιχτή δημοσιονομική στάση και μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, ενώ σημειώνει ότι μία βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ενέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσει την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, οδηγώντας σε ακριβότερη και πιο αραιή πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

«Οχι» σε οριζόντια μέτρα στήριξης

Γι’ αυτό συνιστά να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης των μέτρων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και να υπάρξει στροφή σε εισοδηματικές ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και μεγαλύτερη στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ώστε να στηριχθούν τα δημόσια οικονομικά, να ενθαρρυνθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Θα συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους

Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα συνεχισθεί η πορεία αποκλιμάκωσής του, υποχωρώντας στο 170,7% του ΑΕΠ το 2023 από  175,4% που εκτιμάται φέτος.

Η επιδότηση επιτοκίου των στεγαστικών δανείων θα αυξήσει τις τιμές των κατοικιών 

Κριτική ασκεί ο ΟΟΣΑ στο μέτρο της επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι πιθανόν να αυξήσει τις τιμές των κατοικιών όταν η νέα προσφορά είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσβασης σε ιδιόκτητες κατοικίες.

Αντί της επιδότησης των δανείων προτείνει τη διάθεση των σχετικών πόρων για τη διεύρυνση των προγραμμάτων που στηρίζουν την πρόσβαση σε κατοικίες υψηλότερης ποιότητας, με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους. 

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 στο 2,2% από 3,1% που εκτιμάται φέτος, λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ για το 2024 αναμένεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,7% καθώς θα αρχίσουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες.

Βασική μηχανή ανάπτυξης το 2023 θα είναι η Ασία, με περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα προέλθει από την περιοχή αυτή.

Αντίθετα, η αύξηση του ΑΕΠ θα περιορισθεί στο 0,5% στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρωζώνη, για να ενισχυθεί στο 1% και 1,4%, αντίστοιχα, το 2024.

Ο πληθωρισμός στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να μειωθεί στο 4,25% το 2023 και περαιτέρω στο 2,5% το 2024 από 6,3% φέτος.

Βαρύ τίμημα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει η παγκόσμια οικονομία» για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνεται στην έκθεση.

Πρώτη προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η πρώτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική είναι τώρα η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος οδηγεί στη μείωση των πραγματικών μισθών σε πολλές χώρες, πλήττοντας τον κόσμο. «Αν ο πληθωρισμός δεν περιορισθεί, τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν», προσθέτει.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα, όπως στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, αλλά «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι σφιχτή στις χώρες όπου ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και με ευρεία βάση, σημειώνεται.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει τη θέση που εκφράζουν και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί, ότι θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη νομισματική πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού και ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης για το υψηλό κόστος ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

Παρά την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για το βόρειο ημισφαίριο και η κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη τον χειμώνα 2023-24 καθώς η αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου πιθανόν να είναι δυσκολότερη, αναφέρει η έκθεση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ