Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή κρίση: Διχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Νέος γύρος αντιπαράθεσης σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο αναμένεται στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζει για να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου

Μία αποτυχία να υπάρξει συμφωνία θα στείλει μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίδραση της ΕΕ.  Η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ, όπως και το στρατόπεδο των χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες επιθυμούν ένα χαμηλότερο όριο. 

Η τιμή των συμβολαίων για  παράδοση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, κινήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 124 ευρώ. 

Αντιδράσεις από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε σήμερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν συνιστά πλαφόν καθώς ούτως ή άλλως δεν θα γίνονταν συναλλαγές στα 275 ευρώ και ότι μία ρεαλιστική ανώτατη τιμή θα ήταν μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ.

Η Ισπανία χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση της Κομισιόν καθώς η ενεργοποίησή του προβλέπεται με πολύ περιοριστικούς όρους, ώστε ακόμη και στην περίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών του Αυγούστου δεν θα ήταν δυνατή.

Και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για ακραίες προϋποθέσεις, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι οι όροι αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Ρήγμα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Μεγάλο είναι το ρήγμα στην ΕΕ και σχετικά με την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζει η G7 με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας. Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συζητούσαν επί ώρες χθες στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα τις συζητήσεις τους.

Η G7 προτείνει ένα πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολάρια το βαρέλι, το οποίο είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των τιμών που πουλά η Ρωσία σήμερα το πετρέλαιό της. Αρκετές χώρες ζητούν να καθοριστεί το πλαφόν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου το πλαφόν

Στόχος του σημερινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας είναι μία πολιτική συμφωνία στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για κοινές αγορές αερίου, η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ και ο περιορισμός της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών.

Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας. «Απελευθερώσαμε κάποιες από τις πιο συναισθηματικές αντιδράσεις σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που αναμένουμε οι συζητήσεις σήμερα να είναι μάλλον έντονες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών, Γιόζεφ Σικέλα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα συμφωνία για την πρόταση σχετικά με το πλαφόν. Θα γίνει σήμερα μία πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχισθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι χώρες που θέλουν ένα ισχυρότερο πλαφόν μπορεί να επιδιώξουν να μπλοκάρουν το συνολικό πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν, αν δεν ικανοποιηθεί η θέση τους.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι οι χώρες – μέλη θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και ισχυρότερη αλληλεγγύη – οι συζητήσεις έως τώρα έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τα μέτρα αυτά. Μία πολιτική συμφωνία θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ