Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Ανάσα από την ενέργεια - «Φωτιά» στα τρόφιμα

Πηγή: AP

Νέα μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Eurostat για τη χώρα μας. Κύριος μοχλός της επιβράδυνσης θα είναι η μείωση του ενεργειακού πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα καθώς καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και τα καύσιμα.

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα η άνοδος τιμών ενέργειας ήταν 20,8%, έναντι 53,8% τον Σεπτέμβριο. Τον Νοέμβριο προβλέπεται να είναι ακόμα μικρότερη.

Αντιθέτως, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη προβλέπεται ότι θα κλιμακωθούν περαιτέρω.Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να είναι αισθητή με τις ανατιμήσεις να μην σταματούν ωθώντας τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στις απολύτως απαραίτητες.

Στα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,8% τον Οκτώβριο, έναντι 10,7% έναν μήνα πριν.

► Διαβάστε ακόμα: Ο πληθωρισμός αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών - Τι ψωνίζουν, τι «κόβουν»

Πηγή: Pixabay

Φρένο πάτησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Ενδεικτικά ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στο 10% από 10,4% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου την ώρα, όμως, που συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,5% ενώ την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη καταγράφει πληθωρισμό ρεκόρ της τάξης του 10,6%. Είναι ενδεικτικό ότι ουδέποτε σε κάποιον μήνα την περίοδο από το 1991 έως το 2021 ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 5% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από την πρόβλεψη για ποσοστό 9,9% βάσει του οποίου θα υπολογιστούν τόσο οι αυξήσεις στις συντάξεις όσο και οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

► Διαβάστε ακόμα: Οι πληθωριστικές πιέσεις καταλαγιάζουν - Είναι αυτό αρκετό για την ΕΚΤ;

Σήμα σήμερα για τις κινήσεις ΕΚΤ στα επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε «καμπανάκι» για νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν έχει κορυφωθεί και υπάρχει κίνδυνος πως θα αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος σε σύγκριση με ό,τι  αναμένεται ως τώρα.

Κλίμα υπέρ μιας νέας, μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75%, στις 15 Δεκεμβρίου, διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και η «μάχη» δεν έχει κριθεί οριστικά ακόμη και οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι  θα επηρεασθούν καθοριστικά από τα  σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, δηλαδή έως και το 2025.

► Διαβάστε ακόμα: Ποια απεξάρτηση από τη Ρωσία; Αυξήθηκαν 42% οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη

Από Δεκέμβριο νέα άνοδος

Και αν τον Νοέμβριο φαίνεται ότι θα υπάρξει μία μικρή αποκλιμάκωση του ενεργειακού πληθωρισμού, τον επόμενο μήνα ελέω χειμώνα το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό και οι τιμές θα πάρουν ξανά την ανηφόρα.

Eνδεικτικά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος συνεχίζει και σήμερα το ανοδικό ράλι καθώς διαμορφώνεται στα 377 ευρώ ενώ αύξηση σημειώνει και η τιμή του φυσικού αέριου TTF, όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικής παράδοσης Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε  στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν πέσει κάτω από το 1,20 ευρώ ανά λίτρο ενώ υπάρχουν πρατήρια στην Αττική που πωλούν πετρέλαιο με 1,10 ευρώ το λίτρο. Σε πτωτική τροχιά κινούνται και οι τιμές στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, κάτω από τα  2 ευρώ χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στα πρατήρια η μείωση των τιμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ