Νέα
  • ΓΔ: 1042.42 +0.90%
  • Τζίρος: 50,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αύξηση των επιτοκίων: Εφιάλτης για τους δανειολήπτες - Πόσο θα ανέβουν οι δόσεις

Μπροστά σε επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έρχονται οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων που καθιστούν πραγματικό εφιάλτη την προσπάθεια συνεπούς αποπληρωμής σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που έφεραν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πληθωριστική έκρηξη.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά δύο μονάδες επιβαρύνοντας όλα τα δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή ορίζοντα αποπληρωμής, η μηνιαία δόση αυξήθηκε στα 720 ευρώ από τα 626 ευρώ τον Ιούλιο και πιθανότατα θα πλησιάσει τα 790 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνολική επιβάρυνση κυμαίνεται από 120-145 ευρώ το μήνα ή 1.440-1740 ευρώ ανά έτος. Ουσιαστικά, εμφανίζονται τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων που σημαίνει ότι ο πολίτης καλείται να πληρώσει 2,5 δόσεις/έτος.

Τα δάνεια που επιβαρύνονται είναι:

  1. Δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο
  2. Πρόσφατα δάνεια που το μεγαλύτερο μέρος της δόσης είναι τόκοι
  3. Μεγάλοι «χαμένοι» δανειολήπτες με δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds

Όσον αφορά στα σενάρια, στο τραπέζι είναι η ανάληψη από την πλευρά των τραπεζών του 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση του επιτοκίου, η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση ή η θέσπιση μιας περιόδου χάριτος με καταβολή μικρότερης δόσης για όσο διαρκεί η περίοδος του ακριβού χρήματος.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, εκείνους δηλαδή με εισόδημα 7.000 ευρώ (που μπορεί να φτάσει έως τις 10.500 ευρώ). 

Το θέμα αναλύθηκε στην πρωϊνή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη.


 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ