Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Βλέπει στα 85 δολάρια την τιμή του μπρεντ το 2023

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για μείωση των τιμών του πετρελαίου το 2023. 

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η μέση τιμή του μπρεντ θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στα 85 δολάρια το βαρέλι από 100 δολάρια φέτος, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στα 65 δολάρια.

Στα 79 δολάρια έκλεισε χθες το μπρεντ

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 4% και έκλεισε κοντά στα 79 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος, καθώς οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης επισκίασαν την αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο που θα έχουν το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που ισχύει από τη Δευτέρα καθώς και το πλαφόν στην τιμή πώλησής του.

Σήμερα το πρωί, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 0,2% και συνεχίζει να κινείται κάτω από τα 80 δολάρια.

Μείωση της ζήτησης λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Ο Fitch εκτιμά ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, που θα μειώσει τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενώ η χαλάρωση των γεωπολιτικών πιέσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών πιο μακροπρόθεσμα.

Αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ θα έχει ως στόχο μία ευρύτερη ισορροπία στην αγορά πετρελαίου με την αλλαγή των ποσοστώσεων στην παραγωγή και της προσφοράς του, αλλά θα είναι πιθανόν όλο και πιο δύσκολο να καταλήγει σε συμφωνίες λόγω της αβεβαιότητας για τη ζήτηση και της μειωμένης προσφοράς από τη Ρωσία.

Η προσφορά στην αγορά, σημειώνει ο οίκος, θα επηρεασθεί από τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών, λόγω και του εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές εισαγωγές, της βραδύτερης αύξησης της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και το ενδεχόμενο αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν που μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, αν και η πιθανότητα για αυτό έχει μειωθεί μετά την πρόσφατη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στη χώρα.

Πτωτική αναθεώρηση για την τιμή του φυσικού αερίου

Για την τρέχουσα (spot) τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), ο Fitch αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το 2023 στα 40 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα από 45 δολάρια, η οποία είναι λίγο υψηλότερη από τα 38 δολάρια που εκτιμά για φέτος, λόγω της μείωσης της ζήτησης που οφείλεται κυρίως στη μικρότερη βιομηχανική κατανάλωση, των μεγάλων προμηθειών LNG και του ζεστού καιρού στην αρχή της χειμερινής περιόδου 2022-2023.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα μειώσει τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενώ η χαλάρωση των γεωπολιτικών πιέσεων πιο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών στα 20 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2024.

Τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου είναι υψηλά, μεταξύ 90% και 95%, για την ώρα, κάτι που αναμένεται να χαλαρώσει την πίεση στη σχέση προσφοράς – ζήτησης το 2023.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ