Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση σχεδόν 30 λεπτά το λίτρο σε έναν μήνα για βενζίνη και diesel κίνησης και έρχεται συνέχεια

Πηγή: Eurokinissi

Εντυπωσιακή είναι η πτώση των τιμών στα καύσιμα τον τελευταίο μήνα και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα με τις διεθνείς τιμές να τείνουν διαμορφωθούν σε επίπεδα κοντά σε εκείνα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις σήμερα σε ένα δείγμα από πρατήρια που παρακολουθεί η imerisia για την Αττική, μέσα στο fuelgr.gr, η λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη έχει υποχωρήσει περίπου 27 λεπτά το λίτρο, ενώ η μείωση στο diesel κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στα 28 – 29 λεπτά το λίτρο.

Ενδεικτικά σε συγκεκριμένο πρατήριο που περίπου στα μέσα επίπεδα στην Αττική, στις 9 Νοεμβρίου είχε τιμή για τον αμόλυβδη των 95 οκτανίων στα 2,096 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα το απόγευμα ήταν στα 1,829 ευρώ.

Αντίστοιχα για το diesel κίνησης η τιμή ήταν στις 9 Νοεμβρίου στα 2,019 ευρώ το λίτρο και σήμερα ήταν στο 1,735 ευρώ το λίτρο.  

Σημαντική είναι επίσης και η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που από 1,27 ευρώ το λίτρο που ξεκίνησε, σήμερα πωλείται κάτω από το 1,1 ευρώ το λίτρο.

Έρχονται και νέες μειώσεις στην αντλία 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και σήμερα, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που έδειχναν από το πρωί.

Λίγο πριν τις 21:00 η τιμή για το Brent ήταν στα 76,75 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 0,54%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέχρι μεσημέρι η τιμή «μαύρου χρυσού» έφτασε μέχρι 80,49 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται σήμερα και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,055.

Το Brent πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή ήταν στο 74,54 δολάρια, ενώ το ευρώ στα 1.1241.

Απέχουν σημαντικά από πέρυσι 

Οι μέσες λιανικές τιμές στην Ελλάδα, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν χθες για την βενζίνη στο 1,942 ευρώ, το λίτρο, έναντι 1,735 ευρώ πέρυσι, το diesel κίνησης η μέση τιμή στα 1,877 ευρώ έναντι 1,479 πέρυσι και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,175 ευρώ από 1,118 πέρυσι.

Όπως γίνεται αντιληπτό η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο diesel που είναι 40 λεπτά ψηλότερα από πέρυσι, η βενζίνη έχει απόκλιση στο ήμισυ, δηλαδή 20 λεπτά, ενώ την μικρότερη διαφορά την έχει το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει διαφορά μόλις 6 λεπτά.

Βέβαια για το θέρμανσης, υπάρχει η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία συν τα περίπου 3,75 λεπτά που είναι η επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Τέλος αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα θα φανεί, τόσο στον πληθωρισμό που ανακοινώνεται αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ, όσο και σε αυτόν του Δεκεμβρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ